Peking presenteert omstreden Taiwan–wet
China heeft onderstreept dat het zonodig „niet–vreedzame middelen" zal gebruiken tegen Taiwan als het eiland zich expliciet of impliciet onafhankelijk verklaart of als alle middelen om tot hereniging te komen zijn uitgeput.
Peking zal evenwel onvermoeibaar blijven streven naar hereniging met Taiwan, waarbij het eiland net als Hongkong zijn kapitalistische en democratische uitgangspunten kan behouden onder het principe van „één land, twee systemen", aldus het Chinese persbureau Xinhua.
De vice–voorzitter van het Chinese parlement, Wang Zhaoquo, presenteerde het officiële Taiwanbeleid dinsdag tijdens de jaarlijkse zitting van de volksvertegenwoordiging in de Chinese hoofdstad. Hij legde er een ontwerp van de „anti–afscheidingswet" op tafel, bedoeld om Taiwan bij de les te houden. „Geen enkel land accepteert separatistische activiteiten. Elk land heeft ook het recht zijn souvereiniteit en integriteit te beschermen", aldus Wang.
Taiwan is sinds 1949, het einde van de Chinese burgeroorlog, de facto een eigen staat, hoewel maar weinig landen dat ook formeel erkennen. Peking staat al decennia op het standpunt dat Taiwan een opstandige provincie is die desnoods met geweld terug moet terugkeren in de Chinese moederschoot.
Op Taiwan zelf denkt een meerderheid daar anders over, maar geen enkele Taiwanese regering heeft het tot dusver aangedurfd formeel de onafhankelijkheid uit te roepen. Tegen de wet, die zeker volgende week wordt aangenomen door het Nationaal Volkscongres, is afgelopen weekeinde nog massaal betoogd in Taiwan.
Volgens China is het intussen „noodzakelijk" om de positie jegens Taiwan formeel in een wet op te nemen. De tekst van de wet bevat overigens geen concrete eisen aan het adres van Taipeh. Besprekingen tussen China en Taiwan over hun relatie werden in 1999 afgebroken nadat de toenmalige Taiwanese president Lee Teng–hui had gezegd dat Taiwan „een staat" is.
De huidige Taiwanese premier Frank Hsieh zei dinsdag dat zijn land nu in een reactie overweegt de grondwet te wijzigen. Dat is ook een uiterst gevoelige kwestie omdat Peking vindt dat de Chinese grondwet van kracht is in Taiwan en dat het eiland helemaal geen grondwet kan aanpassen. Taiwan heeft wel een eigen grondwet, een die overigens in 1949 werd meegebracht door de nationalisten, toen zijn moesten uitwijken naar Taiwan wegens de opmars van de communisten.
De ruzie tussen tussen Taiwan en China is overigens geenszins zichtbaar buiten de politiek. China is al vele jaren alleen nog communistisch in naam en de handel tussen beide is omvangrijk. China is voor Taiwan de belangrijkste handelspartner en circa een miljoen Taiwanese zakenmannen en hun families wonen in de volksrepubliek.