Binnenland

Van Vroonhoven over asielcrisiswet: focus niet zo op de noodknop

„Focus niet zo op de noodknop”, zei Nicolien van Vroonhoven (NSC), die van de oppositie felle kritiek kreeg op het plan om met noodwetgeving asielregels buiten werking te stellen. Pas nadat het kabinet op de ‘noodknop’ drukt, kan de Tweede Kamer zich daarover uitspreken, en dat vinden veel partijen geen juiste gang van zaken. Van Vroonhoven: „Het gaat om de wetgeving die erachter zit.”

ANP
18 September 2024 20:19Gewijzigd op 18 September 2024 20:35

Het gaat om twee wetsartikelen in de Vreemdelingenwet, waarin staat dat de premier in „buitengewone omstandigheden” een deel van die wet buiten werking kan stellen. Daarna moet het kabinet „onverwijld” wetgeving naar de Kamer sturen om het besluit in wettelijk vast te leggen. Dat is de verkeerde volgorde, vindt een groot deel van de Kamer, die zich vooraf over het kabinetsbesluit wil kunnen uitspreken.

„Wat hier gebeurt is rechtsverachting in plaats van rechtsbetrachting”, zei Mirjam Bikker (ChristenUnie). Van Vroonhoven wees vervolgens op de woorden „dragend gemotiveerd” in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. „In die twee woorden staat dat de ministers die hier aan tafel zitten het goed moeten onderbouwen. Die twee woorden zijn voor ons cruciaal.”

Laurens Dassen haalde de Thorbeckelezing aan die NSC-leider Omtzigt vorig jaar had uitgesproken, waarin hij „nee, nee en nog eens nee” zei over de mogelijkheid van noodwetgeving. „U duikt voor het open debat”, zei Dassen, en hij vond het asielplan „moeilijk uit te leggen in het verhaal van NSC”, dat doorgaans gaat over goed bestuur.

DENK-leider Stephan van Baarle en voorman Rob Jetten van D66 zeiden allebei dat Van Vroonhoven als Kamerlid „geen knip voor de neus waard” is als ze dit toelaat. Jetten benadrukte dat NSC juist vindt dat Kamer en kabinet veel te laconiek omgaan met wetgeving. Waarom gaat de normaal zo strenge NSC-fractie hiermee akkoord, vraagt de oppositie zich af. Dit „past niet bij waarden die NSC voorstaat”, zei CDA-leider Henri Bontenbal

Van Vroonhoven verdedigde: „Met het indrukken van de noodknop gebeurt niet meer en niet minder dan een wetgevingsproces dat in gang gezet wordt.” En dus komt de Tweede Kamer „gewoon aan zet”.

Niet alleen het wetgevingstraject leidde tot onbegrip bij de oppositie. PvdD-leider Esther Ouwehand bevroeg NSC naar de uitlatingen van premier Dick Schoof waarin hij onder meer druk op de zorg linkte aan asielmigratie. „Waarom steun je een premier die voor het oog van de natie kwetsbare mensen de schuld geeft, terwijl daar geen feiten voor zijn?” vroeg Ouwehand aan Van Vroonhoven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer