Voorzitter VNO-NCW mist urgentie rond slinkende beroepsbevolking
Nederland heeft niet door hoe urgent de problemen op de arbeidsmarkt en voor het bedrijfsleven zijn die op het land afkomen, zegt voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen. De bevolking vergrijst, waardoor het aandeel gepensioneerden groeit en de zorgkosten toenemen. Tegelijkertijd pleiten vakbonden voor kortere werkweken en wil het kabinet migratie inperken, waardoor het nog maar de vraag is hoe Nederland genoeg geld kan verdienen om publieke voorzieningen mee te kunnen betalen.
„De beroepsbevolking wordt relatief gezien steeds kleiner. Het gevolg van vergrijzing is dat de zorgkosten toenemen en er minder mensen zijn om al het werk te doen”, zegt Thijssen bij het zogeheten Miljoenenontbijt van VNO-NCW in Amsterdam. „Maar we hebben de verpleegkundigen, leraren en agenten wel nodig. Én de bedrijven die nodig zijn om de verpleegkundigen meer te kunnen betalen. Als je daarbij optelt wat er rondwaart in de politiek en bij de vakbonden, dan willen ze dus minder arbeidsmigranten en massaal met vroegpensioen. En FNV en CNV koppelen aan hun looneis dat ze minder willen werken. Als je dat bij elkaar optelt dan werkt zo ongeveer niemand meer. Niet alles gaat vanzelf”, vervolgt ze. „Veel mensen hebben niet door hoe urgent dit is.”
Om als land genoeg te kunnen verdienen met minder werkenden, zou de arbeidsproductiviteit fors omhoog moeten. Dat betekent dat er per gewerkt uur meer wordt verdiend, maar de laatste jaren groeit de productiviteit maar mondjesmaat. Om dat te veranderen zijn investeringen in innovatie en kennis nodig, terwijl het nieuwe kabinet juist honderden miljoenen euro’s op onderwijs bezuinigt. „Het is bizar veel. Daarmee bezuinigen we eigenlijk op ons toekomstige verdienvermogen”, zei Thijssen eerder op de dag tegen Amsterdamse ondernemers over de begrotingsplannen van het kabinet.
Toch is de voorzitter van VNO-NCW „gematigd positief” over de dinsdag gepresenteerde miljoenennota. De coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB erkent namelijk dat bedrijven ruimte nodig hebben en minder regeldruk nodig hebben. En de regering wil ervoor zorgen dat meer uren werken ook daadwerkelijk meer loont.
Ze benadrukte ook dat ze voorstander is van een vroegpensioenregeling voor mensen met zwaar werk. Maar ze wil niet dat „de sluizen opengaan” en ook veel mensen zonder een zwaar beroep eerder stoppen met werken.