ASML bij dalers op afwachtend Damrak na verlaging koersdoel
ASML stond woensdag bij de dalers op de Amsterdamse beurs, met een koersverlies van 0,9 procent. Analisten van Deutsche Bank verlaagden het koersdoel voor de chipmachinemaker. De algehele stemming op de beursvloeren was afwachtend. Beleggers kijken vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve, dat later op de dag bekend wordt gemaakt.
Algemeen wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank het rentetarief voor het eerst sinds 2020 gaat verlagen. Met de lagere leenkosten wil de Fed de economie ondersteunen, nu de inflatie onder controle lijkt. Over de omvang van de eerste renteverlaging in jaren heerst echter nog onzekerheid. Een meerderheid van de analisten verwacht dat de Fed de rente meteen met een half procentpunt gaat verlagen, in plaats van een meer gebruikelijke rentestap van een kwart procentpunt. Een grote verlaging zou echter ook een signaal kunnen zijn dat de centrale bank zich meer zorgen maakt over de economie dan voorzien.
De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent lager op 898,99 punten. De hoofdindex won een dag eerder 0,5 procent en sloot voor het eerst sinds 3 september weer boven de 900 punten. De MidKap verloor 0,3 procent tot 890,13 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt bleven onveranderd. Londen daalde 0,3 procent. In het Verenigd Koninkrijk is de inflatie in augustus onveranderd gebleven op 2,2 procent. De inflatie bleef daarmee net iets boven het doel van 2 procent van de Britse centrale bank, die donderdag vergadert over de rente.
De chipbedrijven ASMI en Besi behoorden naast ASML ook tot de staartgroep van de AEX, met verliezen van 0,8 procent. De Chinese chipbedrijven gingen juist omhoog, nadat Beijing een doorbraak claimde in de ontwikkeling van eigen chipapparatuur. China is afhankelijk van buitenlandse machines om zijn chips te maken, maar bedrijven als ASML mogen hun machines niet meer leveren door Amerikaanse sancties. Volgens analisten hebben Chinese bedrijven echter nog een lange weg te gaan om de nieuwste machines van ASML te evenaren.
Bij de kleinere bedrijven verloor Fastned ruim 1 procent. Het snellaadbedrijf won een dag eerder nog dik 8 procent, na de aankondiging van een samenwerking met een Brits vastgoedbedrijf om meerdere snellaadstations voor elektrische voertuigen in Londen te ontwikkelen.
De euro was 1,1125 dollar waard, tegen 1,1118 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent minder op 70,67 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 73,23 dollar.