EconomieKwestie
Hebben mijn buren last van mijn Kubie?

In deze rubriek van 29 augustus schreef u over het plaatsen van een Kubie in de meterkast. Die kan het afschakelen van de omvormer van de zonnepaneleninstallatie voorkomen. Maar is zo’n Kubie wel toegestaan en is die niet nadelig voor mijn buren?

Jan Zijderveld
beeld RD
beeld RD

Zoals ik eerder schreef, loopt de spanning van het elektriciteitsnet op doordat steeds meer consumenten en bedrijven energie terugleveren.

In de praktijk meten vrijwel alle omvormers het voltage op de uitgang van de omvormer en niet op het punt waar de elektriciteitskabel van de netbeheerder bij u binnenkomt. Hierdoor wordt niet de netspanning, maar de spanning in de woning gemeten. De problemen van een te hoge spanning ontstaan dus door de omvormers.

Een Kubie verlaagt –achter de elektriciteitsmeter– de netspanning in huis. Als u een Kubie heeft en tijdens een zonnige periode energie teruglevert, en anderen in uw buurt dat ook doen, is er een kleine kans dat bij uw buren in de woning het voltage iets hoger wordt dan 253 volt. De Kubie is KEMA- en DEKRA-gecertificeerd en is volgens de wet geen opwekinstallatie – wat een installatie met zonnepanelen wél is. Het apparaat is dus gewoon toegestaan.

De Kubie is ontworpen om energie te besparen. In november 2020 is de Kubie getest door het Duitse keuringsbureau TÜV. Daarbij werd gebruikgemaakt van een representatieve ”referentiewoning” waarin moderne apparatuur was geplaatst. De test wijst uit dat een besparing van 12,6 procent mogelijk is. De laatste jaren wordt de Kubie voornamelijk gekocht om het afschakelen van omvormers tegen te gaan.

Het voltage van ons elektriciteitsnet was tientallen jaren lang 220 volt, met een toegestane afwijking van 10 procent. Later is het standaardvoltage verhoogd naar 230 volt, waardoor het elektriciteitsnet meer capaciteit heeft. Ook mag de feitelijke netspanning 10 procent afwijken. Inmiddels is het nieuwe normaal dat de netspanning regelmatig boven de 240 volt uitkomt.

Het gevolg daarvan is dat veel huishoudelijke apparaten meer energie zijn gaan gebruiken. Ook lopen ze het gevaar eerder stuk te gaan, omdat de meeste fabrikanten een maximale werkspanning van 240 volt aanbevelen. Het lijkt me vanzelfsprekend dat een consument het recht heeft maatregelen te nemen om zijn apparatuur tegen een te hoog voltage te beschermen, bijvoorbeeld met een Kubie.

Zijn er andere opties om zulke problemen te voorkomen? Ga eerst na of u in uw woning één of drie netstroomaansluitingen (fasen) hebt. Hebt u een 1-fase aansluiting en dus ook een 1-fase omvormer, dan kunt u aan uw netbeheerder vragen om op een andere fase aangesloten te worden die over een langere periode een lager voltage levert.

Hebt u een 3-fase aansluiting met een 1-fase omvormer, vraag dan aan uw installateur of deze wil onderzoeken of aansluiting op een andere fase soelaas biedt.

Direct de door uzelf opgewekte stroom gebruiken helpt natuurlijk ook.

De auteur is energieadviseur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Kwestie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer