Cultuur & boekenRecensie

De kleine lord: Frances Burnett voor jonge lezers 

Een blijmoedig jongetje verovert het grimmige hart van zijn grootvader en verandert daarmee ongemerkt de wereld. Het verhaal van ”de kleine lord” is na 150 jaar nog steeds krachtig.

Pieter Beens
14 September 2024 08:03Gewijzigd op 16 September 2024 15:51
Het kinderboek ”Little Lord Fauntleroy” is een van de klassiekers die Frances Hodgson Burnett schreef. In de loop der jaren werd het vaak vertaald, herschreven en verfilmd. Afbeelding: scène uit een verfilming uit 1921. beeld Wikimedia
Het kinderboek ”Little Lord Fauntleroy” is een van de klassiekers die Frances Hodgson Burnett schreef. In de loop der jaren werd het vaak vertaald, herschreven en verfilmd. Afbeelding: scène uit een verfilming uit 1921. beeld Wikimedia

Cedric Errol –Ceddie voor bekenden– windt iedereen om zijn vinger. De knappe jongen uit New York is slechts 7 jaar oud, maar hij gedraagt zich als een heer. Hij is betrokken op de mensen om zich heen, maar vooral op zijn moeder. Sinds haar man stierf en zij alleen met Ceddie achterbleef, probeert hij de rol van zijn vader te vervullen. Zijn moeder geeft hem op haar beurt al haar liefde. Ook leert ze hem om altijd het positieve in mensen te zoeken. Dat werkt, want de jonge halfwees benadert iedereen met hetzelfde optimisme en vertrouwen.

Die combinatie van karakter en opvoeding blijkt goud waard als Ceddie ongedacht de enige erfgenaam blijkt te zijn van een oude Engelse edelman die hij nog nooit heeft ontmoet. Zelfs de grimmige Graaf van Dorincourt is niet ongevoelig voor de ruimhartigheid en het kinderlijke optimisme van Lord Fauntleroy, zoals Ceddie na zijn komst op Kasteel Dorincourt heet. En al schrijft Ceddie al het goede in zijn leven toe aan zijn opa, die volgens hem de meest gulle en beminnelijke man op aarde is, de oude man –en met hem zijn onderdanen– weet wel beter. Net als de lezers van ”De kleine lord” trouwens. Al lezend vraag je je af hoe iemand zo naïef en blijmoedig kan zijn.

Modehype

De klassieker uit de jeugdliteratuur ”Little Lord Fauntleroy” van Frances Hodgson Burnett verscheen onlangs in een nieuwe hertaling van Imme Dros bij uitgeverij Leopold. Het verhaal van de kleine Lord Fauntleroy verscheen bijna 150 jaar geleden voor het eerst. De schrijfster werd geboren in Engeland, maar woonde een groot deel van haar leven in de Verenigde Staten. Daar schreef ze dit boek en het was direct een hit – niet het minst omdat ze er nauw mee aansloot op de Amerikaanse droom van dat moment: het boek past in de traditie van boeken over straatarme mensen die schijnbaar vanuit het niets schatrijk worden.

Met Ceddie ontketende ze zelfs een modehype: zijn kostuum van zwart fluweel met een kanten kraag werd een rage onder kinderen in de Amerikaanse middenklasse. Al snel groeide het verhaal van Lord Fauntleroy (een verbastering van het Franse l’enfant de roi, ofwel: het kind van de koning) tot een klassieker in de Engelstalige jeugdliteratuur. Burnett zou daarna nog meer klassiekers schrijven, waaronder ”De geheime tuin” (1911). Dat boek werd in 2022 al opnieuw uitgebracht door uitgeverij Leopold.

Dankzij vertaler Dros is nu ook ”De kleine lord” in eigentijdse taal beschikbaar. Dros werkt op een manier die geen afbreuk doet aan het oorspronkelijke werk van Burnett. Ze weet het ouwelijke taalgebruik van de kleine Ceddie mooi te vangen in zinnen als: „Maar als ik dan een graaf moet zijn, kan ik één ding doen: proberen een goede graaf te zijn. Geen tiran of zo. En als er ooit weer een oorlog met Amerika komt, zal ik proberen die te stoppen.” Toch had het boek aan toegankelijkheid gewonnen als langere zinnen vaker waren vermeden. Die kunnen voor jongere lezers belemmerend werken.

Los daarvan nodigen de bloemrijke taal en het aansprekende verhaal van Cedric Errol een heel nieuwe generatie lezers uit om in de wereld van de jonge Cedric te stappen. De luxe uitvoering met linnen omslag met zilveraccenten, zilverkleurig boekblok en leeslint vormen een extra reden om de klassieker aan te schaffen.

De kleine lord, Frances Hodgson Burnett; uitg. Leopold; 192 blz.; € 21,99

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer