Kerk & religieSing! Conference 2024

Alistair Begg: Het verdwijnen van de verhoogde preekstoel symboliseert de afnemende rol van de Bijbel in het gemeenteleven

Pas op dat in de eredienst de preek, als het spreken van God, het niet verliest van de behoefte van kerkgangers om inspirerende gedachten te consumeren. Daarvoor waarschuwt de Amerikaanse predikant Alistair Begg.

10 September 2024 17:32
Alistair Begg. beeld Ruben Meijerink
Alistair Begg. beeld Ruben Meijerink

Tijdens de jaarlijkse Sing!- conferentie eind vorige week in Nashville (Tennessee), over vragen rond de eredienst, stelde Begg dat moderne kerkgangers vaak niet meer naar de kerk komen om daar Gods Woord te horen. „Ze hebben een meer nonchalante houding. Ze komen met een beker koffie in de hand binnen en zeggen: „Laten we eens kijken of God vandaag iets goeds voor ons in petto heeft”.”

Begg, predikant van de Parkside Church in Cleveland (Ohio), constateert dat in moderne kerkgebouwen de verhoogde preekstoel vrijwel geruisloos is verdwenen. „Dat is gedaan om de kerkzaal een meer informele uitstraling te geven, waar mensen elkaar op prettige wijze kunnen ontmoeten. Maar dat is niet zomaar iets. Het bewijst dat de gedachte is verdwenen dat tijdens de kerkdienst God op gezaghebbende wijze door de prediking van Zijn Woord tot ons spreekt.”

Voor Begg symboliseert het verdwijnen van de verhoogde preekstoel een breder probleem: de afnemende rol van de Schrift in het gemeenteleven. „Preken waarin de Bijbel wordt uitgelegd maken plaats voor inspirerende gesprekken, die weer leiden tot therapeutische inspanningen”, zo betoogde hij.

De Amerikaanse predikant riep op tot een terugkeer naar wat hij noemt „serieuze betrokkenheid op de Bijbel”, waarbij de nadruk ligt op verklarende prediking. „Er is een verband tussen het wegvallen van ons Godsbesef en de verkondiging vanaf de preekstoel”, benadrukte hij. „Het maakt verschil wat de gemeente van een predikant verwacht. Moet hij alleen informatie over de Bijbel geven en daarbij nog enkele praktische aanwijzingen voor het dagelijks handelen meegeven? Dat is niet het belangrijkste doel bij het ontvouwen van de Schrift. Het moet het verlangen van zowel de prediker als van de hoorders zijn dat ze door de prediking van Gods Woord een heilige ontmoeting met de levende God hebben. Gemeenteleden hoeven niet te vernemen wat Alistair Begg allemaal weet over de Bijbel of theologie. Het gaat er in de eredienst om de stem van de levende God te horen.”

„Het gaat er in de eredienst om de stem van de levende God te horen”” - Alistair Begg, predikant in Cleveland

Ware aanbidding

Begg waarschuwde ervoor om de uitleg van de Schrift niet op te offeren aan de uitgelaten lofprijzing. In veel diensten van Amerikaanse evangelicals gaat aan de prediking van het Woord een uitbundige en langdurige lofprijzing vooraf.

In zijn lezing, die vooral werd bijgewoond door muzikanten en dirigenten (vaak aanbiddingsleiders genoemd)  benadrukte Begg het belang van eerbied en van „aanbidding in Geest en in waarheid”. Hij legde uit dat ware aanbidding het werk van de Heilige Geest vereist. „Dode mannen en vrouwen zingen niet”, aldus Begg, wijzend op de noodzaak van geestelijk leven als voorwaarde om te kunnen deelnemen aan echte aanbidding.

Hij voegde eraan toe dat de echte leider van de christelijke eredienst niet de predikant, de muzikant of de koordirigent is, maar Christus Zelf. „Hij is de Aanbiddingsleider”, aldus Begg.

„Gemeenteaanbidding is ook niet zomaar een samenzijn. Het begint bij God en zeker niet bij mezelf of mijn nood”, stelde de predikant. Daarbij waarschuwde hij dat wanneer de focus verschuift van Gods Woord naar persoonlijke ervaring of entertainment, er iets vitaals verloren gaat.

Bezinning

De jaarlijkse Sing!-conferentie wordt in de VS georganiseerd door de christelijke muzikanten Keith en Kristyn Getty en is bedoeld voor theologische bezinning op allerlei aspecten van de eredienst.

Meer over
Serie: De preek

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer