Schoonmakers voeren actie op Schiphol voor ‘zwaarwerkregeling’
Een paar honderd schoonmakers voeren op Schiphol actie voor een betere regeling om eerder te kunnen stoppen met hun werk. Volgens vakbond FNV is het de eerste landelijke staking in de branche in tien jaar tijd.
Schoonmakers in heel het land hebben maandag voor 24 uur het werk neergelegd. De staking ging in om 00.00 uur in de nacht van zondag op maandag. Hoeveel mensen niet zijn gaan werken, weet de FNV niet.
De actievoerders verzamelden zich aan het begin van de middag op het plein The Square bij de Schiphol Boulevard. Ze dragen rode vakbondspetjes en er hangen spandoeken met teksten als ‘Schoonmaak is zwaar werk’ en ‘Sterk voor zwaar werk’. Een groepje beveiligers van Schiphol kwam applaudisserend langs om de schoonmakers te steunen. Ook spraken tijdens de demonstratie enkele werkgevers, zoals Schiphol en schoonmaakbedrijf Vebego, hun steun uit.
Volgens FNV-vakbondsbestuurder Herrie Hoogenboom wordt bij alle schoonmaakbedrijven gestaakt, onder meer bij Schiphol en in de treinen. „Schoonmakers raken tweeënhalf keer vaker arbeidsongeschikt dan andere werkenden”, zegt Hoogenboom. „Mensen halen hun pensioen niet, maar vallen na twintig tot dertig jaar uit.”
Actievoerder Asif, die in Den Haag en Rijswijk kantoren schoonmaakt, is met een bus vol collega’s gekomen. „De regering wil dat we tot ons zeventigste doorgaan, maar dat gaat niet in de schoonmaak. Aan het eind van de dag voelen we al onze botten. De politici zitten de hele dag met hun reet in een stoel. Zij staan niet in onze schoenen.” Hij hoopt dat „de regering wakker wordt”. „Anders gaan we gewoon door.”
Even verderop staan Khadija, Layla en Noria uit Utrecht, die kantoren, een verzorgingshuis en een school schoonmaken. „Ik wil niet direct vanachter mijn schoonmaakkar achter een rollator belanden in het bejaardenhuis”, zegt Khadija. „We willen ook nog wel een beetje genieten van ons pensioen en de kleinkinderen”, vult Layla aan.
De staking maakt deel uit van de actieweek, waarin meerdere branches strijden voor een nieuwe regeling waarmee mensen die volgens de bonden zwaar werk doen vervroegd kunnen stoppen. Ook bij de NS en streekvervoerders, de politie, in de bouw en in de industrie zijn werkonderbrekingen gepland.