Kerk vindt afschaffen bed-bad-brood onder ‘morele ondergrens’
Met het afschaffen van de bed-bad-broodregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers komen mensen op straat te leven en laat de overheid „de meest kwetsbare mensen in onze samenleving” als „een baksteen vallen”. Dat stelt de scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) over het besluit van asielminister Marjolein Faber om de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) per 1 januari af te schaffen. „Met deze maatregel zakken we door een morele ondergrens.”
René de Reuver, die deze week bekendmaakte in juli 2025 zijn functie als algemeen secretaris na negen jaar neer te leggen, haalt in herinnering dat de regeling in 2014 tot stand kwam na een klacht van de PKN. Het Europees Comité voor Sociale Rechten stelde toen dat de overheid moest zorgen dat niemand in Nederland verstoken blijft van voedsel, kleding en onderdak: bed, bad en brood. Ook uitgeprocedeerde asielzoekers niet, aldus De Reuver. „Het is onbegrijpelijk dat we zulke uitspraken tien jaar later niet meer serieus nemen.”
Via Kerk in Actie zal de PKN doorgaan met het helpen van vluchtelingen via verschillende lokale projecten. Kerk in Actie is onderdeel van een internationaal netwerk, opgericht om humanitaire hulp te bieden aan arme en gemarginaliseerde mensen. In Nederland helpen kerken ongedocumenteerden met informatie, advies en scholing en het stimuleren van hun zelfredzaamheid. Ook zet Kerk in Actie zich in voor een beter vluchtelingenbeleid en naleving van mensenrechten.