TNO: rond 2030 mogelijk nauwelijks nog gasproductie op Noordzee
De Nederlandse gasproductie op de Noordzee is vorig jaar harder gedaald dan verwacht, meldt onderzoeksinstituut TNO. In 2022 viel die ook al lager uit. Als dit zo doorgaat, kan de gasproductie rond 2030 „minimaal” zijn, verwachten de onderzoekers.
Afgelopen jaar werd 8,8 miljard kubieke meter gas uit de zeebodem gehaald, 10 procent minder dan verwacht. Volgens onderzoekers van TNO komt dit vooral doordat bedrijven minder gas uit hun velden op de Noordzee halen en minder bereid zijn om in nieuwe gasvelden te investeren. Ook deden producenten minder boringen op de Noordzee om te kijken of op een bepaalde plek gas zit. Plannen hiervoor zijn komende jaren beperkt volgens TNO.
De onderzoekers hebben de verwachte gasproductie voor komende jaren bepaald aan de hand van drie scenario’s. In het meest pessimistische geval, waarin de gasproductie nauwelijks toeneemt, komt dit in 2030 uit op ongeveer 2 miljard kubieke meter, zegt onderzoeker Rory Dalman. Rond 2040 daalt dit richting nul kubieke meter. Volgens het middenscenario, waarbij de investeringen korte tijd iets stijgen, komt de gasproductie in 2030 uit op zo’n 3,7 miljard kubieke meter, zegt de onderzoeker. Dat is dus ruim de helft minder dan in 2023.
Na de inval van Rusland in Oekraïne in 2022 wilde het toenmalige kabinet de vergunningverlening voor gaswinning op de Noordzee zoveel mogelijk versnellen. Daarmee moest Nederland minder afhankelijk worden van gas uit Rusland. Maar bijna twee jaar later is die versnelling niet zichtbaar, aldus TNO.
Verder zorgt maatschappelijke weerstand tegen gaswinning op land en op zee volgens de onderzoekers mogelijk ook voor minder nieuwe projecten. Zo probeerden klimaatdemonstranten van Greenpeace deze zomer de bouw van een nieuw boorplatform op zee bij Schiermonnikoog tegen te houden.
De totale gasproductie nam vorig jaar met een derde af, meldt TNO verder. Dat komt vooral doordat het gasveld in Groningen in april dichtging.