Provincies verrast door schrappen plannen landelijk gebied
De provincies zijn verrast door het bericht dat het kabinet de programma’s voor het landelijk gebied (NPLG) wil schrappen. Meerdere provincies laten weten dat de doelen blijven staan en dat ze eerst het Kamerdebat van woensdagmiddag over stikstof afwachten.
„Als de toezeggingen echt teniet worden gedaan, dan moet de regering het zelf doen”, zei een woordvoerder van Noord-Holland. „We gaan vanmiddag zien of het echt zo is.”
Ook gedeputeerde Hagar Roijackers (GroenLinks) van de provincie Noord-Brabant zegt te wachten op het Kamerdebat. „Voor stikstofreductie en natuurherstel zal het kabinet moeten komen met een duidelijk alternatief. We moeten vooruit met woningbouw, verduurzaming en infrastructuur.” Zuid-Holland sluit zich daarbij aan. „Los van het NPLG blijft een samenhangende aanpak vanuit de gebieden noodzakelijk. De doelen voor natuur, water, stikstof, tuin- en landbouw en klimaat in het landelijk gebied blijven immers overeind en daarom blijven we geloven in die gebiedsgerichte aanpak.”
De provincie Utrecht noemt de berichtgeving „verontrustend”. „Het NPLG is een plan voor de toekomst van het landelijk gebied en daarmee gaat het ook over landbouw. Door dit allemaal terug te draaien, ontbreekt ook daar nu perspectief, terwijl er de afgelopen jaren beloften zijn gedaan en verwachtingen zijn geschapen door het Rijk. Stoppen betekent in dit geval geen voor-, maar achteruitgang. De provincie Utrecht zal dan ook doorgaan met het, in goed overleg, realiseren van de doelen uit het Utrechts Programma Landelijk Gebied.”
De Noord-Hollandse gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB) zei op NPO Radio 1 ook namens het Interprovinciaal Overleg (IPO) dat het voor de provincies nog afwachten is. „Er was al minder geld hiervoor in het hoofdlijnenakkoord en meer geld voor landbouwdoelen. Wij moeten zien hoe wij ons daartoe gaan verhouden.” Volgens Beemsterboer is het nog afwachten of de plannen volledig worden geschrapt.
Iedere provincie heeft een eigen programma voor het landelijk gebied opgesteld. Daarin zijn plannen uitgewerkt om de stikstofuitstoot terug te brengen, wettelijke natuur- en waterdoelen te halen en om de leefbaarheid van het platteland te verbeteren. De provincies hadden al om veel meer geld gevraagd dan de ruim 24 miljard euro die het vorige kabinet ervoor had uitgetrokken. Het nieuwe kabinet had het fonds daarvoor al ingetrokken.