Binnenland

Geen harde actie kabinet tegen Israël

Minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken hoeft niet de boer op om Europese stemmen te winnen voor het terugtrekken van de ambassadeurs van de Europese Unie als Israël zich niet onmiddellijk terugtrekt uit de Palestijnse gebieden. Een motie van PvdA en D66 die dit bepleitte behaalde dinsdag geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Redactie politiek
24 April 2002 10:48Gewijzigd op 13 November 2020 23:32

Aanvankelijk ging kamervoorzitster Van Nieuwenhoven ervan uit dat de stemmen staakten. Bij de hoofdelijke stemming stemde het Tweede-Kamerlid Cherribi als enige van de VVD-fractie voor. Maar bij de PvdA-fractie noteerde de griffie van de Kamer een tegenstem bij Duivesteijn. Vervolgens bleek echter ook het D66-kamerlid Dittrich nog tegen de motie van zijn eigen fractie te hebben gestemd. De officiële uitslag had daarom 75 tegen en 73 voor de motie moeten zijn, zo bevestigde de griffie van de Kamer.

Duivesteijn ontkende na afloop van de stemming tegen de motie te hebben gestemd. Volgens hem berust de waarneming van de griffie op een misverstand, dat te verklaren is door het rumoer rond de stemming in de Kamer. Dinsdagavond diende hij protest in tegen een mogelijke wijziging van de vastgestelde uitslag. Door het protest van de PvdA’er bestaat de kans dat de oorspronkelijke uitslag, 74 voor en 74 tegen, gehandhaafd blijft, aldus de griffie. Voor de werking van de motie maakt het allemaal geen verschil. In beide gevallen hoeft de minister de motie niet uit te voeren.

Van Aartsen had de motie al eerder ontraden. Volgens de bewindsman schiet Europa er niets mee op als het de vertegenwoordigers terughaalt. Ook voelt hij niets voor de oproep in de motie tot een tijdelijk wapenembargo en het stoppen van de doorvoer van wapens via Nederland. Volgens Van Aartsen worden er door Nederland momenteel geen wapens geleverd aan de regio, omdat het om een spanningsgebied gaat.

Toch eist een aantal organisaties, waaronder IKV, Pax Christi, Novib en de Palestijnse mensenrechtenorganisatie LAW, dat de Nederlandse regering niet langer exportvergunningen verleent voor het leveren van militaire goederen aan Israël. In een brief aan het ministerie van Economische Zaken schrijven zij dat de afgelopen jaren onderdelen zijn geleverd voor gevechtsvliegtuigen en optische instrumenten. Er zouden nog steeds vergunningen worden verleend voor lopende contracten voor onderhoudswerkzaamheden.

Een NIPO-enquête, gehouden in opdracht van United Civilians for Peace, maakte gisteren duidelijk dat ruim 70 procent van de Nederlanders vindt dat de VN of de EU een vredesmacht naar het Midden-Oosten moet sturen om de Palestijnen en de Israëli’s uit elkaar te houden. Een op de vijf Nederlanders is daartegen, 9 procent heeft geen mening. De roep om een vredesmacht is vooral groot onder mensen die van plan zijn PvdA te gaan stemmen. Maar ook 66 procent van de VVD-stemmers en 52 procent van de mensen die ChristenUnie/SGP gaan stemmen is volgens het NIPO voor.

Bijna de helft van de bijna 900 ondervraagden voelt voor economische maatregelen tegen Israël door de EU. Ruim eenderde voelt niets voor dergelijke strafmaatregelen.

Mensen die zeggen op de ChristenUnie/SGP te gaan stemmen, CDA-aanhangers en VVD-stemmers hebben gemiddeld sympathie voor Israël. De aanhang van SP, GroenLinks, PvdA en D66 heeft meer sympathie voor de Palestijnen. Mensen die aangeven op Lijst Pim Fortuyn te gaan stemmen, zijn het meest verdeeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer