OM: nieuwe kroongetuige zat bij toeval in cel naast topcrimineel
Dat de nieuwe kroongetuige in een moordzaak in de cel zat naast de veroordeelde crimineel Roger P. - Piet Costa - „was beslist geen geplande actie”. Dat zei de officier van justitie donderdag in de rechtbank in Amsterdam tijdens de eerste zitting in deze zaak. Kroongetuige Dominique K. zat voor hij overliep naar justitie een tijd in de cel naast P. en ze hadden daar geregeld contact.
K. heeft verklaringen afgelegd over zijn betrokkenheid bij onder meer twee moorden en een moordpoging. Een van deze moorden zou een vergissing zijn geweest, het slachtoffer zou de auto van het daadwerkelijke doelwit hebben geleend. Deze geweldsexplosie zou te maken hebben met een conflict met de vermeende groep van Piet Costa, die van een flink bedrag bestolen zou zijn door een voormalig zakenpartner. In de penitentiaire inrichting zou K. zijn betrokkenheid aan Piet Costa - het vermeende brein achter de zogenoemde martelcontainer in Wouwse Plantage - hebben opgebiecht.
Bij een inspectie van de cel van Roger P. zijn in de dubbele bodem van een vogelkooi versnipperde papieren gevonden met handgeschreven aantekeningen die hij van de kennelijke bekentenissen van de kroongetuige had gemaakt.
K. zat volgens het Openbaar Ministerie klem tussen drie criminele groepen: de groep die de vergismoord wilde wreken, de groep van Piet Costa en zijn eigen groep - die zou hebben geweten dat hij met Piet Costa had gepraat. Hij zou daarom naar justitie zijn gestapt en verklaringen hebben afgelegd in ruil voor strafvermindering.
Met de 29-jarige K. staan nog drie mannen terecht. Zij zijn aangehouden nadat er belastende verklaringen over hun betrokkenheid waren afgelegd. De advocaat van een van de medeverdachten, zette grote vraagtekens bij de verhalen van K. en hij vraagt zich af of K. echt bij toeval in de cel naast P. zat. „Daar moeten we toch meer over horen, zeker als het verhaal gaat dat Piet Costa hem geld heeft gegeven en hem een ‘perfecte kroongetuige’ heeft genoemd.”
De advocaat van K. spreekt van stemmingmakerij en speculaties. Volgens hem is er „geen enkele aanleiding” te veronderstellen dat K. in een bepaalde richting gestuurd is. „Het is zijn eigen beslissing.” Volgens de advocaat heeft de kroongetuige „uiteraard” belangen. „Net als wij allemaal. Maar waar een kroongetuige geen baat bij heeft, is liegen. Want dan gaat de deal niet door, maar weet iedereen dat hij kroongetuige wilde worden.”