BinnenlandProblemen in de jeugdzorg

Oud-bewoners jeugddorp De Glind doen aangifte tegen pleegouder

Vier oud-bewoners van jeugddorp De Glind hebben aangifte gedaan van seksueel misbruik en mishandeling. Al jaren hangt er een donkere wolk van vermeende misstanden boven het gehucht tussen Woudenberg en Barneveld. Hoe veilig is het er nu?

29 August 2024 11:01
Jeugddorp De Glind is al jaren in opspraak vanwege vermeende misstanden. beeld ANP, Sander Koning
Jeugddorp De Glind is al jaren in opspraak vanwege vermeende misstanden. beeld ANP, Sander Koning

Wie doen aangifte?

Drie vrouwen en een man, in de leeftijd van 39 tot 47 jaar. Zij waren vijf tot tien jaar oud toen ze in De Glind woonden. Daar zou pleegouder C.W. hen stelselmatig hebben misbruikt en vernederd. Het viertal heeft onlangs aangifte gedaan, bevestigde hun advocaat Jordi L’Homme woensdag in De Telegraaf.

Al langer gonzen er geruchten over misstanden in De Glind.

Dat klopt. In oktober 2022 deed een aantal voormalige pleegkinderen een boekje open over hun ervaringen. Anonieme getuigen vertelden tegen Omroep Gelderland dat pleegouders kinderen trapten, sloegen –soms tot bloedens toe– of langdurig aan tafel lieten zitten. Ook zouden kinderen seksueel zijn misbruikt, en moest iemand zijn ontlasting opruimen.

Al eerder kwamen er verhalen naar buiten die een ontluisterend beeld van het jeugddorp schetsen. Zo vertelde oud-bewoner Muus Grotenhuis in 2014 dat ze „totaal liefdeloos, als supertweederangsburgertje” werd behandeld, tijdens haar verblijf in De Glind in de jaren veertig. Een ander kind werd mishandeld nadat hij kort na de Tweede Wereldoorlog op vijfjarige leeftijd in een pleeggezin terechtkwam. Zijn pleegvader stopte hem in een juten zak en schopte hem als een voetbal over het erf.

Konden pleegouders dan ongestraft hun gang gaan?

Inderdaad. Als een pleegvader al te hardhandig was, spraken collega’s hem daar wel op aan, maar mocht hij gewoon blijven werken. Pleegvader C.W., tegen wie nu aangifte is gedaan, werkt ook nog steeds in de zorg en staat ingeschreven bij kwaliteitsregister NVRG. De Telegraaf noemt de organisatie waarvoor hij werkt om privacyredenen niet.

Oud-werknemers en bestuurders van De Glind spreken van een gesloten cultuur, waarin bewoners worden ontmoedigd om een misstand te melden. Mede daardoor konden rotte appels onder de pleegouders lang straffeloos hun gang gaan.

Eind 2022 kondigde zorgaanbieder Pluryn onafhankelijk onderzoek aan. Wat blijkt daaruit?

Oud-bewoners van De Glind werden afgelopen maandag bijgepraat over de uitkomsten van archiefonderzoek naar misstanden uit het verleden. De aanwezige slachtoffers waren echter niet te spreken over de kwaliteit van het werk. „Het was schokkend en amateuristisch”, zei iemand tegen Omroep Gelderland. Zo kreeg de onderzoeker slechts toegang tot een klein deel van het archief, strekkend tot 2007. „Twee jaar onderzoek, waarbij de communicatie slecht verliep, heeft niet bijgedragen aan herstel van vertrouwen”, stelde een ander.

Een tweede onderzoek, gebaseerd op gesprekken met oud-bewoners en betrokkenen, ging dit voorjaar van start. Onderzoekers van de Erasmus Universiteit en de stichting Be4You2 verwachten later dit jaar de eerste bevindingen te kunnen delen.

De meeste misstanden dateren uit de jaren negentig. Hoe veilig is het nu om als pleegkind in De Glind te wonen?

Sinds de vorige eeuw zijn er veel zaken verbeterd. Zo mogen gezinsouders niet zomaar aan de slag bij De Glind, maar vindt er eerst een strenge selectieprocedure plaats. Ook dient minstens een van de gezinsouders gediplomeerd te zijn. Als er toch signalen van seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn, wordt de zedenpolitie ingeschakeld.

De Glind leert van het verleden, stelt de Rudolphstichting, die tot 1994 zorgaanbieder was in het dorp. De stichting heeft de achterliggende twee jaar een aantal stappen gezet die de kans op nieuwe misstanden moeten verkleinen. Zo ging de stichting samen met zorgaanbieder Pluryn in gesprek met kinderen en jongeren die in het dorp wonen.

Meer over
Jeugdzorg

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer