Aanstaande herdenking van 80 jaar vrijheid kan ‘kantelpunt’ zijn
Het herdenkingsjaar 80 jaar vrijheid, waarmee vanaf volgende maand het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht en gevierd, kan een kantelpunt zijn om het herdenken en vieren van onze vrijheid te vernieuwen. „Want tachtig jaar wordt ook honderd jaar”, zei voorzitter Wim van de Donk van het Nationaal Comité 4 en 5 mei woensdag in een persconferentie over het lustrumjaar. „Gelukkig kan een aantal van de overlevenden het verhaal nu nog zelf vertellen, maar een nieuwe generatie zal de traditie verder moeten dragen.”
De Tweede Wereldoorlog en de daarmee gepaard gaande ontmenselijking en ontneming van vrijheid en democratie blijven voor het comité het „ankerpunt”, aldus Van de Donk. „Maar we zoeken naar manieren om daar met jonge mensen en nieuwe groepen zinvol aan te werken. Oorlog en geweld laten niemand onberoerd.”
Dat motiveert mensen volgens hem om zich in te zetten voor vrijheid. „Ik hoor van sommige groepen of generaties weleens dat de Tweede Wereldoorlog voor hen een soort Tachtigjarige Oorlog is geworden, het is geschiedenis. Wij zullen de Tweede Wereldoorlog nooit minder van belang maken, maar we realiseren ons ook dat mensen herdenkingen en stilstaan bij vrijheid ook om andere redenen belangrijk vinden.”
Daarom zijn veel mensen bij het lustrumjaar betrokken, zegt Van de Donk. Dat begint op 12 september in het Zuid-Limburgse Mesch, dat op die dag in 1944 als eerste Nederlandse plaats werd bevrijd van de Duitse bezetting. Naar verwachting zijn tien Amerikaanse, Engelse en Canadese veteranen bij de herdenking en viering in Mesch aanwezig. Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn erbij. Zij rijden met de Amerikaanse veteraan Kenneth Thayer vanuit België over een landweg naar Mesch, in een legervoertuig.
De herdenking van de bevrijding van Zuid-Nederland in Mesch is het eerste hoofdthema in het lustrumjaar. Daarna volgen de herdenking van de Holocaust in januari, die van de bevrijding van Noordoost-Nederland in april en de dodenherdenking en Bevrijdingsdag op 4 en 5 mei. Op 15 augustus eindigt het lustrumjaar, tachtig jaar nadat met de Japanse capitulatie in het hele Koninkrijk der Nederlanden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.
Verder zijn er het komende jaar tal van andere grote en kleine herdenkingen en vieringen door het hele land. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei coördineert deze, in nauwe samenwerking met onder meer de provincies en lokale comités. Op de website vrijheid.nl worden alle activiteiten gebundeld.