Hij zat 326 dagen vast in Gaza nadat Hamasterroristen hem op 7 oktober hadden gegijzeld. Qaid Farhan Alkadi (52) uit Rahat, een Arabische Israëliër, werd dinsdag bevrijd uit een tunnel in Gaza. In Israël vlamt nu de hoop op dat het toch nog mogelijk is om in ieder geval een deel van de nog ruim honderd gijzelaars vrij te krijgen.
Het leek in Israël dinsdag of er een oorlog gewonnen was. De blijdschap over de bevrijding van Alkadi uit een tunnel in het zuiden van Gaza was enorm. Hij is de achtste gijzelaar die levend uit Gaza is bevrijd.
Alkadi, vader van elf kinderen, was tijdens de slachting door Hamas op 7 oktober, waarbij meer dan 1200 Israëliërs werden vermoord en zo’n 250 als gijzelaars werden meegenomen naar Gaza, werkzaam als beveiliger in kibboets Magen vlak bij de grens met de Gazastrook.
In Israël buitelden politici over elkaar heen in hun blijdschap over het bevrijden van een gijzelaar, maar niet minder om hun eigen politieke standpunt te rechtvaardigen. Zo zei premier Benjamin Netanyahu dat de bevrijding van Alkadi precies is wat hij wil bereiken: de gijzelaars thuisbrengen door zware militaire druk op Hamas te blijven uitoefenen. Oftewel: niet toegeven aan de roep om concessies te doen tijdens het onderhandelen over een deal, maar onverminderd blijven strijden tegen de terroristen van Hamas.
Gezichtsverlies
Die terreurbeweging lijdt ondertussen flink gezichtsverlies door de gecompliceerde bevrijdingsactie van het Israëlische leger. Hamas probeert dat te compenseren door te zeggen dat Alkadi is vrijgelaten omdat hij een Arabier is en moslim. Vrijwel zeker worden dit soort statements gemaakt om intern het gezichtsverlies zo veel mogelijk te beperken.
Alkadi werd gevonden terwijl hij in z’n eentje in een tunnel in het zuiden van Gaza zat. Al is de opgevlamde hoop in Israël heel goed te begrijpen, toch zegt zijn bevrijding niets over de mogelijkheden om de andere ruim honderd gijzelaars te bevrijden. Aangenomen wordt trouwens dat misschien wel de helft van die gijzelaars niet meer in leven is. Woensdag werd ook het lichaam van een op 7 oktober omgekomen soldaat naar Israël teruggebracht. De militair was door Hamas meegenomen naar de Gazastrook. Zijn naam wordt op verzoek van de familie niet bekendgemaakt.
Ondertussen lijkt de strijd tussen Israël en Hamas zich steeds meer te verplaatsen naar de Westelijke Jordaanoever. Daar zijn inmiddels zeker vijftien Palestijnen gedood bij antiterreuracties van het Israëlische leger.