Halvering visserij op IJsselmeer
Minister Veerman van Landbouw wil de visserij op het IJsselmeer fors inkrimpen. Eind volgend jaar moet zeker de helft minder worden gevist, omdat er niet meer genoeg vis in het IJsselmeer zit. Bovendien werken de huidige vissers niet duurzaam genoeg.
Dat schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer.
Veerman heeft 7 miljoen euro uitgetrokken om visvergunningen op te kopen. Als zich onvoldoende vrijwilligers melden, volgen er andere beperkende maatregelen, zoals meer vangstbeperkingen.
De inkrimping van de IJsselmeervloot speelt al enige tijd. Veerman had eerder al 5,8 miljoen euro toegezegd als compensatie voor vissers die besloten te stoppen. Hij ging aanvankelijk uit van een inkrimping met 35 procent, maar dat bleek onvoldoende te zijn.
Op het IJsselmeer zijn nu nog ongeveer 170 vissers met 76 boten actief. De vissers die na de sanering actief blijven, onder wie de mensen die voor de sport een hengel uitwerpen, krijgen te maken met strenger beleid. Een zogenoemde Visstandbeheercommissie (VBC) gaat vanaf 2008 jaarlijks vaststellen hoeveel vis er mag worden gevangen. De minister van Landbouw bekijkt dan of dit plan wel aan een aantal eisen, zoals soortensamenstelling en leeftijdsopbouw, voldoet.
Veerman verbiedt vanaf 2008 bovendien de zogenoemde schietfuiken die vissers gebruiken voor de palingvangst. Volgens de minister worden tegelijkertijd met de paling te veel andere vissoorten gevangen. Deze bijvangst bedraagt meer dan 90 procent van de totale vangst. Het verbod is alleen te vermijden als de sector kan aantonen dat dit probleem kan worden opgelost.
Bij palingvangst met grote fuiken is ook sprake van veel bijvangst. Dat probleem is mogelijk door technische aanpassingen te verminderen. Nader onderzoek moet dat volgens Veerman aantonen. Voor het gebruik van zogeheten staande netten zullen de Producentenorganisatie IJsselmeer en Vogelbescherming Nederland gedragsregels opstellen. Nu raken daar veel vogels in verstrikt.
De Europese Commissie werkt op dit moment aan een voorstel dat de palingstand moet helpen herstellen. Een verplichte vermindering van de palingvangst zou een van de maatregelen kunnen zijn, schrijft Veerman. Eventueel zal hij zijn IJsselmeerbeleid na Europese besluitvorming over de palingvangst nader aanpassen. Een vangstbeperking van paling zal overigens het einde voor het merendeel van de vissers betekenen.
Veerman sluit ten slotte niet uit dat ook na de halvering van de visserij de visstand verder zal verminderen door een afname van de voedingsstoffen in het water. Een verdere inkrimping van het aantal vissers is dan noodzakelijk, aldus de minister. In dat geval stelt hij geen extra geld beschikbaar.