Agema kwam in Zuyderland in Heerlen vooral luisteren
Minister Fleur Agema (PVV) heeft donderdag tijdens een bezoek aan het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen geen standpunt ingenomen over de voorgenomen sluiting van de spoedeisende hulp (SEH) en de intensive care (ic) van Zuyderland in Heerlen. Die zouden moeten worden geconcentreerd in het andere ziekenhuis van Zuyderland in Geleen. Als Kamerlid ageerde ze nog tegen plannen om de SEH in Heerlen te sluiten. Donderdag toonde ze zich milder. „Toen was ik Kamerlid, nu ben ik minister”, zei ze.
Ze liet donderdag in Heerlen niet het achterste van haar tong zien. „Het is aan de Tweede Kamerfractie van de PVV en de heer Wilders om daar een oordeel over te vellen”, zei ze, doelend op de voorgenomen sluiting van SEH en ic in Heerlen. „Ik ben hier om te luisteren.” Wilders pleitte in de Kamer herhaaldelijk voor het behoud van volwaardige streekziekenhuizen. Maar Agema relativeerde dat donderdag. „Wat is volwaardig”, zei ze. „In de nieuwe plannen blijft het Heerlense ziekenhuis zo volwaardig mogelijk.”
In Zuid-Limburg is veel commotie ontstaan rond de voorgenomen reorganisatie van Zuyderland. Sluiting van SEH in Heerlen is volgens Zuyderland nodig wegens het nijpende personeelsgebrek. In Heerlen blijft de eerste hulp alleen voor lichtere gevallen, zoals beenbreuken. Tegen dat uitkleden van de SEH bestaat in de regio rond Heerlen (Parkstad) veel verzet.
Zuyderland kwam mede tot dit besluit omdat het ziekenhuis in Heerlen is verouderd. In Parkstad is een alliantie gevormd die zich verzet tegen de plannen. Hoofdargument is dat in Parkstad veel meer mensen wonen die afhankelijk zijn van (acute) zorg dan in en rond Sittard.
In 2030 moet er nieuwbouw zijn verrezen. Om geld te sparen worden daar geen nieuwe afdelingen SEH en ic gebouwd. In Geleen is het eenvoudiger en goedkoper deze afdelingen te voegen bij de bestaande bouw, aldus Zuyderland.
Agema kondigde aan met de Limburgse gouverneur Emile Roemer te gaan praten over hoe de regio denkt over de plannen van Zuyderland. „Mijn uitgangspunt is dat streekziekenhuizen in heel Nederland blijven bestaan”, lichtte ze toe. „Volwaardig, maar dat niet wil zeggen dat alle operaties in alle ziekenhuizen moeten kunnen.”