Binnenland

CDA en D66: soepeler inburgering voor Surinamers

De regeringsfracties CDA en D66 willen voor Surinamers soepeler zijn met de inburgeringstoets in het land van herkomst. D66 vindt dat Surinamers deze eerste toets niet hoeven te doen. Het CDA vindt dat alleen de Surinamers die een diploma op de middelbare school hebben gehaald, deze toets niet hoeven te maken. Ze vinden dat Surinamers vaak voldoende Nederlands spreken.

ANP
3 March 2005 14:38Gewijzigd op 14 November 2020 02:17

D66–fractieleider Dittrich wijst erop dat Surinamers al Nederlands leren op school en veel weten van de Nederlandse cultuur en geschiedenis. Met andere Tweede–Kamerleden bezocht Dittrich vorige week Suriname. In het binnenland van de voormalige kolonie sprak een bosneger hem aan op de kansen op een Elfstedentocht in Nederland. Dat toonde voor Dittrich hoe nauw Surinamers, onder meer via familie en de televisie, nog verbonden zijn met Nederland.

CDA–Kamerlid Sterk vindt het voorstel sympathiek maar wil de uitzondering niet voor alle Surinamers laten gelden. Volgens haar hebben niet alle Surinamers voldoende onderwijs gehad, waar Nederlands wordt geleerd. Zij wil dat deze mensen wel de inburgeringstoets in het buitenland maken.

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie wil dat potentiële immigranten voortaan een inburgeringstoets halen voordat zij naar Nederland afreizen. Zij wil dat deze zomer invoeren. Als de migranten eenmaal in Nederland zijn, moeten ze nog een echt inburgeringsexamen halen. Dat geldt ook voor Surinamers, Antillianen en Arubanen. Alleen bij bepaalde diploma’s kunnen zij ontheffing krijgen van de algemene inburgeringsplicht.

De Tweede Kamer bespreekt binnenkort het wetsvoorstel over de inburgering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer