Carles Puigdemont verdwijnt spoorloos na toespraak in Barcelona
Waar is Carles Puigdemont? Niemand die het weet. Onder enorme belangstelling van het publiek en de media keerde de voormalige Catalaanse leider donderdag na bijna zeven jaar ballingschap in België terug in Barcelona. Maar meteen na zijn toespraak voor zo’n 10.000 aanhangers op een plein naast het parlementsgebouw verdwijnt hij spoorloos. Hij werd verwacht in het parlement, waar hij vandaag zou deelnemen aan de stemming over een nieuwe regiopremier. Daar is hij in elk geval niet.
Rechter Pablo Llarena heeft vooralsnog het nakijken. Llarena weigert de amnestiewet op Puigdemont toe te passen en wil hem laten arresteren. De verdwijntruc van Puigdemont zet de politie voor schut. Een politiehelikopter cirkelt boven de stad op jacht naar de leider van de mislukte Catalaanse poging tot afscheiding van Spanje uit 2017.
Op de grond wordt de operatie kooi in werking gezet. De uitvalswegen van Barcelona worden afgesloten en al het uitgaande verkeer gecontroleerd - het protocol voor een gevaarlijke terrorist die zojuist een aanslag heeft gepleegd. Het levert monumentale files op in en rond de Catalaanse metropool. De verkeerschaos is compleet, maar Puigdemont wordt niet gevonden.
Intussen is de parlementszitting begonnen. Woordvoerder Albert Batet van Junts per Catalunya (Samen voor Catalonië) sluit niet uit dat zijn partijleider Puigdemont nog vóór de stemming over de sociaaldemocratische kandidaat-premier Salvador Illa zal opduiken om zijn stem uit te brengen. De spanning is te snijden.
Onrechtvaardig
Een uur eerder verschijnt Puigdemont op een podium op Passeig Lluis Companys, pal naast het park waar het parlementsgebouw staat. Het is een symbolische plek, genoemd naar de separatistische voorganger van Puigdemont die door de Franco-dictatuur gefusilleerd werd nadat hij door de nazi’s uitgeleverd was aan Spanje. Puigdemont wordt enthousiast verwelkomd. „President, president!", roept de menigte. Diens toespraak duurt kort, maar stelt de aanwezigen niet teleur.
„Het is nooit een misdrijf geweest om een referendum te organiseren of het mandaat van het Catalaanse parlement op te volgen", zegt Puigdemont. „En dat zal het ook nooit zijn." Met dat mandaat verwijst hij naar de wetten van het Catalaanse parlement uit 2017 voor het referendum en de procedure tot afscheiding. Hij hekelt de weigering om de amnestiewet op hem toe te passen door te spreken over „Spaanse rechters die de wetten van hun eigen parlement aan hun laars lappen". Het slot van zijn toespraak is wat raadselachtig: „Ik weet niet wanneer we elkaar weer zullen zien, maar ik ben er zeker van dat we dan samen zullen kunnen roepen: ‘Leve vrij Catalonië!’"
Het charisma van Puigdemont is zeven jaar later nog onaangetast. Sira Puig (54) is uit Vic gekomen om „onze president" te verdedigen. Ze draagt een grote estelada, de Catalaanse onafhankelijkheidsvlag, en is „heel geëmotioneerd" om Puigdemont te verwelkomen. „Hij is altijd nobel, eerlijk en consequent geweest. Het zou onrechtvaardig zijn als ze hem zouden arresteren, een bewijs dat de rechtsstaat in Spanje niet bestaat."
„Het zou onrechtvaardig zijn als ze hem zouden arresteren” - Sira Puig, inwoner Vic
Elena Montells (43) vat de terugkeer van Puigdemont samen in één woord: „waardigheid." Ze is moe van politici die geen woord houden, en volgens haar is de leider van Junts een uitzondering. „Hij zei dat hij terug zou keren voor de benoemingszitting, en dat heeft hij gedaan." Ze is ervan overtuigd dat Puigdemont een plan heeft bedacht om het parlement binnen te komen zonder opgepakt te worden.
Als er geen verrassingen zijn, wordt Salvador Illa vandaag gekozen tot premier van Catalonië. Maar de hoofdrol is voor de premier die in 2017 werd afgezet door de Spaanse regering, en die ondanks de amnestiewet vervolgd wordt op volgens velen twijfelachtige beschuldigingen van malversatie. Hij kan twaalf jaar cel krijgen.