Italië schort Spaans overleveringsverzoek Puigdemont op
De voormalige Catalaanse separatistenleider en regiopremier Carles Puigdemont wordt vooralsnog niet door Italië aan Spanje overgeleverd. Een rechter op Sardinië bepaalde dat de zaak moet wachten op een uitspraak van het Europees Hof van Justitie over de status van de omstreden politicus die in Spanje wordt gezocht wegens zijn chaotische poging Catalonië af te scheiden van Spanje in oktober 2017.
Hij was naar een bijeenkomst van Sardinische separatisten gekomen en werd aangehouden op verzoek van de Spaanse justitie. Puigdemont meldde zich maandag weer bij de rechtbank. Die moet besluiten of hij kan worden overgeleverd aan Madrid, maar stelt dat nu uit. Aanhangers van de separatist scandeerden „vrijheid, vrijheid” toen hij arriveerde bij de rechtbank in Sassari. Er waren ook Sardinische separatisten naar het gerechtsgebouw gekomen om Puigdemont te steunen.
De 58-jarige probeert al jaren uit handen van de Spaanse justitie te blijven. Hij vluchtte in 2017 uit Spanje en ging in België in ballingschap. De separatist was in 2018 aangehouden door de Duitse autoriteiten en eind vorige maand werd hij weer opgepakt toen hij Sardinië bezocht. Hij kwam daarna voorwaardelijk vrij en mocht tijdelijk terug naar België.
Puigdemont heeft ook een beroep gedaan op het Gerecht van de Europese Unie, onderdeel van het Europees Hof van Justitie. De politicus zit sinds 2019 in het Europees Parlement en wil gebruikmaken van zijn onschendbaarheid, die in maart was ingetrokken door dat parlement.
De ex-leider van Catalonië had eerder al een poging gedaan om het schrappen van zijn onschendbaarheid te laten terugdraaien door de Europese rechter. Die vond dat toen niet nodig omdat er geen reden was om aan te nemen dat Puigdemont aan Spanje zou worden overgedragen. Nu dat alsnog tot de mogelijkheden behoort, wil Puigdemont voorlopig herstel van zijn onschendbaarheid.
Puigdemont hield als regiopremier een onwettig referendum over de afscheiding van Spanje en liet het regioparlement de onafhankelijkheid van Catalonië uitroepen. De Spaanse autoriteiten erkenden de afscheiding niet en arresteerden prominente separatisten. Puigdemont kon zelf vluchten, maar medestanders kregen na het referendum jarenlange celstraffen opgelegd. De Spaanse regering verleende eerder dit jaar gratie aan negen separatisten. De Spaanse premier Sánchez hervatte onlangs de dialoog met de huidige Catalaanse leider Pere Aragonès.