Deliveroo wint flink op Londense beurs na goede resultaten
Deliveroo was donderdag een grote winnaar op de beurs in Londen na goed ontvangen resultaten. De maaltijdbezorger maakte bekend in de eerste helft van dit jaar 1,3 miljoen Britse pond (zo’n 1,5 miljoen euro) winst te hebben behaald. Volgens oprichter en topman Will Shu is het de eerste keer dat Deliveroo winst boekte over deze periode. In de eerste zes maanden van vorig jaar ging nog een verlies van 82,9 miljoen Britse pond in de boeken.
Op de beurs in Londen steeg Deliveroo meer dan 10 procent. Het bedrijf bezorgde tot eind november 2022 ook in Nederland maaltijden, maar vertrok omdat het bedrijf zijn positie op de Nederlandse markt niet goed genoeg vond. De onderneming kampte hier met concurrentie van onder meer Thuisbezorgd. Deliveroo kwam ook in opspraak omdat het bezorgers als zzp’ers in dienst nam en niet als werknemers. Vakbond FNV stapte daarom naar de rechter. De Hoge Raad oordeelde vorig jaar dat de bezorgers werknemers zijn.
De belangrijkste graadmeter op de beurs in Londen eindigde wel licht in de min. Ook de hoofdindex op de Amsterdamse beurs is donderdag lager gesloten. Eerder deze week herstelde het Damrak nog deels van een flinke koersval die was ontstaan door zorgen over een economische achteruitgang in de Verenigde Staten. De AEX-index eindigde 0,2 procent lager op 884,49 punten. De MidKap sloot min of meer vlak op 864,09 punten. De beurs in Parijs daalde 0,3 procent en die in Frankfurt steeg 0,4 procent.
In de MidKap was SBM Offshore koploper met een koerswinst van dik 16 procent. De maritieme dienstverlener zag de omzet en de winst in de eerste helft van het jaar flink stijgen. Het orderboek bereikte een recordniveau. SBM werd positiever over het resultaat voor het hele jaar en koopt meer eigen aandelen in om aandeelhouders te belonen.
Philips sloot vlak bij de hoofdfondsen. Het zorgtechnologieconcern stelt een Amerikaans onderzoekslaboratorium aansprakelijk voor de verliezen die het heeft geleden door de terugroepactie van miljoenen slaapapneu-apparaten.
ForFarmers verloor verder bijna 4 procent. Het veevoerbedrijf behaalde meer winst, maar zag de omzet dalen in de eerste zes maanden van het jaar. Dat kwam door de grondstofprijzen, die waren gestegen na een lange periode van daling.
De euro was 1,0911 dollar waard, vergeleken met 1,0926 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent meer op 76,00 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 78,75 dollar per vat.