Earth Overshoot Day: grondstoffen voor 2024 nu al verbruikt
Terwijl het jaar nog vijf maanden duurt, heeft de mensheid alle hulpbronnen die de aarde in een jaar tijd kan leveren al opgebruikt, stelt het Global Footprint Network. De organisatie heeft deze donderdag daarom uitgeroepen tot Earth Overshoot Day. Na deze dag leeft de wereld als het ware op de pof. Om het huidige consumptieniveau langdurig vol te houden, zouden volgens de non-profitorganisatie 1,7 aardes nodig zijn. Dat is het wereldgemiddelde. Als iedereen zou leven als de gemiddelde Nederlander, zouden wel vier aardes nodig zijn, aldus de organisatie.
Earth Overshoot Day valt dit jaar één dag eerder dan vorig jaar, toen de berekeningen uitkwamen op 2 augustus. De dag waarop de ‘ecologische goederen en diensten’ die de aarde in een jaar voortbrengt zijn opgebruikt, is de afgelopen jaren niet veel meer verschoven. Een kleine trendbreuk was er in 2020, toen door coronalockdowns veel economieën op een lager niveau draaiden dan normaal. Toen viel de dag op 16 augustus.
In 1971 waren vraag en aanbod nog bijna met elkaar in balans: toen viel Overshoot Day volgens later gemaakte berekeningen op Eerste Kerstdag, 25 december.
Over een langere periode bezien is de overconsumptie structureel toegenomen, waardoor Earth Overshoot Day steeds vroeger in het jaar valt. Op termijn moet aan die overconsumptie hoe dan ook ooit een einde komen, redeneert het Global Footprint Network. „De vraag is hoe: door planning of door een ramp”, stelt bestuurder Lewis Akenji. Hij pleit voor een „geplande transitie” naar een wereld die niet meer gebruikt dan de aarde kan aanvullen.
„Zelfs als de datum een pas op de plaats maakt, blijft de druk op de planeet toenemen, aangezien de schade die voortkomt uit de overschrijding zich in de loop van de tijd opstapelt”, legt de organisatie verder uit. Die baseert de berekeningen op een internationale database waarin de ‘biocapaciteit’ van landen structureel wordt bijgehouden. Daarin wordt zowel rekening gehouden met het voedsel en de grondstoffen die de aarde levert, als met het afval dat mensen produceren. Daaronder valt ook de CO2-uitstoot, die de natuur lang niet allemaal weer kan opnemen.