BBB’er onafhankelijk verder in Limburgs parlement
Statenlid Chrétien Wetemans verlaat de BoerBurgerBeweging en gaat per 1 augustus verder als onafhankelijk lid van het Limburgs parlement. Ondanks zijn vertrek behoudt de coalitie van BBB, VVD, CDA, PvdA en SP een ruime meerderheid.
Chrétien Wetemans vertrekt „in goed onderling overleg”, laat de grootste partij in de Provinciale Staten weten. „We merken dat Wetemans zelf te weinig ruimte ervaart binnen onze fractie om een van zijn speerpunten, de erkenning van het Limburgs op hetzelfde niveau als het Fries, gestalte te geven”, zegt fractievoorzitter Annetje Schoolmeesters in een verklaring. „Na een jaar van samenwerken merken we dat onze visie op een aantal punten niet met elkaar in lijn ligt. Dan moet je op een gegeven moment samen de moed hebben om elkaar de ruimte te geven.”
Wetemans zelf heeft het over „verschillende perspectieven op de prioritering en manier waarop de programmapunten onder de aandacht gebracht en verwezenlijkt kunnen worden. Deze verschillende benaderingen hebben binnen de fractie regelmatig tot discussies geleid.” Hij wenst Schoolmeesters en de rest van de fractie „veel succes met het verwezenlijken van hun doelen, iets wat onder haar bezielende leiding zeker zal lukken”. BBB Limburg zegt het bevorderen van de Limburgse taal een belangrijk speerpunt te vinden. „We wensen Wetemans veel succes toe met zijn missie.”
Het ontwikkelen van beleid voor het gebruik van de Limburgse taal lukt slechts in een beperkt aantal gemeenten, liet de provincie begin dit jaar weten in een evaluatie van een convenant uit 2019 tussen de provincie en het ministerie van Binnenlandse Zaken over de bescherming en bevordering van de Limburgse taal. Die krijgt op veel scholen vooralsnog geen speciale aandacht, was een andere conclusie.
Het Limburgs is sinds 1997 erkend als een zelfstandige regionale taal onder het Europees Handvest. Dit is een andere status dan het Fries, dat een officiële taal is. In april besloten de Provinciale Staten dat leden minimaal een keer per jaar in Limburgs dialect mogen spreken bij een vergadering in het provinciehuis. Ze moeten hun spreektekst vooraf dan wel in het Nederlands aanleveren.