Geen verbetering bij MIVD in informeren van onderzochte burgers
De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) informeert burgers nog altijd niet als zij onderwerp zijn geweest van onderzoek en er daarbij bepaalde acties tegen hen zijn uitgevoerd. Dat stelt de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) na onderzoek, die in 2016 ook al concludeerde dat de MIVD niet aan de zogenoemde notificatieverplichting voldoet.
De MIVD is wettelijk verplicht mensen te informeren als tegen hen een bepaalde bijzondere bevoegdheid is ingezet. Zo kan iemand in verband met dreiging voor de nationale veiligheid zijn afgeluisterd, is iemands brief of pakketje geopend of iemands huis doorzocht. Burgers moeten daar vijf jaar na beëindiging van de actie over geïnformeerd worden. Dit gebeurt al vier jaar niet en dat is onrechtmatig, aldus de CTIVD. Betrokken personen wordt zo de mogelijkheid ontnomen „om beroep in te stellen of een klacht in te dienen” en daarmee worden zij in hun grondrecht beperkt „om geschillen met de MIVD voor te leggen aan een onafhankelijke en onpartijdige rechter of klachtenorganisatie”.
De toezichtscommissie verwacht dat de MIVD binnen twee maanden een plan en datum heeft wanneer de achterstand van de notificatieverplichting is weggewerkt. Ook moet uitgewerkt worden hoe er weer grip komt op de notificatieverplichting.