Huur middeldure woningen in Amsterdam mag omhoog om aanjagen bouw
Het stadsbestuur van Amsterdam staat toe dat de huur van middeldure huurwoningen omhoog gaat, om de bouw van dat soort woningen weer op gang te helpen. Het college van B en W maakte woensdag bekend in te stemmen met die tijdelijke maatregel. „Dat is hard nodig, want de bouw van deze woningen blijft achter en de vraag is zeer groot”, aldus het college.
Volgens wethouder Reinier van Dantzig (Woningbouw) komt dat door de gestegen kosten en rentes. „Door aan te sluiten bij de huurprijzen uit de Wet Betaalbare Huur, bieden we meer financiële ruimte aan ontwikkelaars om woningen te bouwen én komen we ontwikkelaars tegemoet om in dit betaalbare segment te blijven bouwen.”
Vlak voor de kabinetswissel heeft de Eerste Kamer die wet aangenomen. De wet legt te hoge huurprijzen aan banden, aan de hand van een puntensysteem. Volgens oud-woonminister Hugo de Jonge gaat de maandhuur van ongeveer 300.000 woningen daardoor in de toekomst met 190 euro omlaag.
Tegelijkertijd geldt er een tijdelijke opslag van 10 procent op de maximale huurprijs van middenhuurwoningen om te voorkomen dat nieuwbouwprojecten vertraging oplopen of niet door kunnen gaan. Daardoor kan er voor bepaalde nieuwbouw een hogere huur gevraagd worden. Het gaat daarbij om projecten die voor 1 januari 2028 in aanbouw zijn genomen.
„Met de tijdelijke overgangsregel biedt de gemeente de mogelijkheid om bij nieuw te bouwen woningen een maximale huurprijs van 1274 euro te rekenen en een gemiddelde huur per project van maximaal 1175 euro”, zo meldt de gemeente. Het college hoopt dat de tijdelijke maatregel leidt tot meer woningen in het middeldure segment, die „bovendien ook heel energiezuinig” zijn.