Buitenland

Europa nog steeds in de greep van de winter

Europa is nog steeds in de greep van de winter. Niet alleen in het noorden en het oosten van dit werelddeel is het erg koud, ook in gebieden waar het doorgaans om deze tijd van het jaar al aangenaam weer is, wil het kwik maar niet omhoog.

Buitenlandredactie
2 March 2005 08:36Gewijzigd op 14 November 2020 02:17
ROME – Een orang oetang probeert zich in de dierentuin van Rome tegen de extreme koude te beschermen. De temperaturen in het Italiaanse noordelijke bergland daalden zelfs tot 30 graden onder nul. Foto EPA.
ROME – Een orang oetang probeert zich in de dierentuin van Rome tegen de extreme koude te beschermen. De temperaturen in het Italiaanse noordelijke bergland daalden zelfs tot 30 graden onder nul. Foto EPA.

Spanje zucht onder de strengste koudegolf sinds bijna vijftig jaar met in sommige delen van het land minimumtemperaturen van ongeveer 20 graden Celsius onder nul. In het zuiden van het land, bij Granada, zaten honderden mensen bij ijzige koude vast op ingesneeuwde autosnelwegen.

In de regio’s Asturië en Castilla y León waren meer dan honderd dorpen na zware sneeuwval van de buitenwereld afgesneden. In Barcelona en Madrid ondervond het luchtverkeer veel last van de winterse omstandigheden. Veel vluchten werden geannuleerd en tal van andere liepen vertragingen op. In het zuiden van het land werden veerverbindingen over de Middellandse Zee wegens zware storm geannuleerd. Ook in Portugal daalden de temperaturen tot ongebruikelijk lage waarden voor deze tijd van het jaar.

In Tsjechië eiste de koude opnieuw een mensenleven. Een dakloze man werd in Praag dood op straat gevonden. Eerder waren in het land al zeker twee zwervers door onderkoeling gestorven.

In Zweden was de nacht van maandag op dinsdag de koudste van de winter: -40 graden. In Zwitserland daalde het kwik tot ruim 30 graden onder nul.

In de Zuid-Europese steden Marseille en Venetië daalde de temperatuur tot de ongewone waarde van -7 graden. En de nog zuidelijker gelegen Italiaanse steden Napels en Bari kregen te maken met een pak sneeuw. De mensapen in de dierentuin van Rome kregen truien, kruiken en warme thee om op temperatuur te blijven. In de Noord-Italiaanse bergregio’s Friuli en Zuid-Tirol werd het 30 graden onder nul. De Italiaanse meteorologen verwachten dat de Siberische koude nog wel even aanhoudt.

In Duitsland waren het dinsdag niet alleen sneeuw en ijs die vooral in het zuiden van het land voor veel ongevallen op de weg zorgden. Ook mist speelde de automobilisten parten. In dichte mist gebeurden er ’s ochtends op de weg van München naar Lindau in Beieren kort na elkaar twee kettingbotsingen van in totaal meer dan honderd auto’s, waardoor zeker veertig gewonden vielen.

In het noorden van Griekenland ondervond het verkeer veel hinder van zware sneeuwval. Ook in de havenstad Thessaloniki viel een pak sneeuw.

Het oosten van de Verenigde Staten is door de derde maal dit seizoen door een zware sneeuwstorm getroffen. Dat leidde tot verkeersproblemen en duizenden ongevallen op de weg. Ook het luchtverkeer kreeg te maken met de gevolgen. Dinsdag werden op de oostelijke luchthavens honderden vluchten geannuleerd. In Massachusetts en Connecticut bleven de scholen dinsdag dicht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer