Kerk & religieVerhuur kerkgebouw
Eerste popconcert in Sint-Joriskerk Amersfoort

In de Sint-Joriskerk in Amersfoort vindt in november een popconcert plaats. Dat is de eerste keer in het kerkgebouw waar op zondagen een hervormde gemeente samenkomt. De beheerder vindt de aandacht ervoor echter „een storm in een glas water”.

In de Sint-Joriskerk in de Utrechtse stad Amersfoort vindt in november voor het eerst een popconcert plaats. beeld RD, Henk Visscher
In de Sint-Joriskerk in de Utrechtse stad Amersfoort vindt in november voor het eerst een popconcert plaats. beeld RD, Henk Visscher

Het gaat om een concert van The Unplugged Experience op vrijdagavond 1 november. De band voert nummers uit van MTV Unplugged, een populair televisieprogramma uit de jaren negentig. Geniet van het leven en blijf dromen, misschien neemt God je morgen weg, luidt de boodschap van ”Dream On”, een van de songs die de band weleens uitvoert. Soms staan relatief schaarsgeklede dames op het podium. Na afloop van de 2,5 uur durende show in de Joriskerk vindt een afterparty plaats.

Nic van Tricht, beheerder van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. beeld Joriskerk Amersfoort

Verder gaat het om een voor popmuziekbegrippen relatief rustig concert met zangers, akoestische gitaar, strijkers en een drumstel. De bedoeling is dat het een „intiem concert” wordt. De keuze voor de Sint-Joriskerk is daarbij niet toevallig. Omdat de band optreedt zonder geluidsversterking, zoekt hij akoestisch geschikte locaties zorgvuldig uit, staat er op de website. De band treedt dit najaar onder meer ook op in kerken in Apeldoorn (Loolaankerk), Rotterdam (Laurenskerk) en Vlissingen (Sint-Jacobskerk).

De verhuur van de Sint-Joriskerk ligt in handen van een beheercommissie die losstaat van de hervormde gemeente van Gereformeerde Bondssignatuur die er elke zondag samenkomt. Overleg over dit concert tussen de commissie en de kerkelijke gemeente heeft niet plaatsgevonden, zegt gebouwbeheerder Nic van Tricht. „Als beheerders moeten wij de kerk exploiteren; de begroting moet rondkomen.”

„De kerk is een plek van ontmoeting waar het leven zich manifesteert in al zijn vormen” - Nic van Tricht, beheerder Sint-Joriskerk

In de huurvoorwaarden van het kerkgebouw staat dat „respect voor de historie en voor de kerkelijke functie van het gebouw de kaders bepaalt voor alle activiteiten in de kerkgebouwen”. Van Tricht erkent dat het concert niet aansluit bij die kerkelijke functie van de Joriskerk. „Maar wel bij de functie van het gebouw zelf: een plek van ontmoeting waar het leven zich manifesteert in al zijn vormen. Net als vroeger: toen was de kerk een overdekt plein waar van alles gebeurde.”

De aanvraag van The Unplugged Experience vond Van Tricht dan ook niet bezwaarlijk. Integendeel. „Dit past mooi in ons streven om de kerk meer deel uit te laten maken van het Amersfoortse leven.”

Pijnlijk

Van Tricht zegt niet te willen „forceren”. „Er zijn regelmatig aanvragen –bijvoorbeeld van een theatergroep– waarbij ik de beheercommissie adviseer die te weigeren, omdat die een onnodig groot contrast vormen met de zondagse kerkdiensten.”

De manier waarop het Algemeen Dagblad uitpakte met het concert –onder de kop ”Nog nooit vertoond: een rauw rockconcert in de Joriskerk”– vindt Van Tricht een onjuiste weergave. „Het is geen echt rockconcert. Ik weet nu al dat het rustiger zal zijn dan bijvoorbeeld een gospelconcert van Shirma Rouse in onze kerk, die trouwens dan ook gewone popliedjes zingt.”

Dat mensen moeite zullen hebben met een popconcert in de Joriskerk, kan Van Tricht zich wel voorstellen. Verder vindt hij de aandacht ervoor echter „een storm in een glas water. Mensen vinden al gauw iets pijnlijk. Toen we onlangs uit reformatorische kring een concert met een livestream hadden, liep er iemand boos weg vanwege de filmende camera’s.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Secularisatie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer