Kerk & religieAnglicaanse Kerk
Engelse kerk neemt nieuwe stap richting homozegen: „De bus gaat verder, en wij willen er niet onder liggen”

De Church of England heeft maandag een nieuwe stap gezet richting afzonderlijke kerkdiensten om homorelaties te zegenen.

De Kerk van Engeland hield de afgelopen dagen haar generale synode. beeld Church of England
De Kerk van Engeland hield de afgelopen dagen haar generale synode. beeld Church of England

De generale synode van de Anglicaanse Kerk, die tot dinsdag in York werd gehouden, ging akkoord met een motie om het gebruik van de zogeheten ”Prayers of love and faith” (gebeden van liefde en geloof) te herzien. Daarmee moet er ruimte komen om niet alleen in gewone kerkdiensten relaties van mensen van hetzelfde geslacht te zegenen, maar ook in speciale diensten. Sommigen zien het besluit als een stap richting het zegenen van homohuwelijken, dat nu nog verboden is in de Kerk van Engeland.

Het besluit laat de diepe verdeeldheid binnen de Church of England over het onderwerp huwelijk en seksualiteit zien. Er stemden 22 bisschoppen voor en 12 tegen de motie, met 5 onthoudingen. Onder de zogenoemde geestelijken stemden er 99 voor en 88 tegen, met 2 onthoudingen, terwijl er onder de ”leken” 95 voor en 91 tegen stemden, met 2 onthoudingen.

De bisschoppen moeten in februari 2025 verslag uitbrengen aan de synode over verder theologisch onderzoek naar de gevolgen van het zogeheten ”Living in Love and Faith”-proces (LLF) voor de kerkelijke leer over het huwelijk en haar visie op homoseksualiteit.

De voorman van LLF, bisschop Martyn Snow, zei maandag na het debat dat hij de zorgen van bezwaarde kerkleden en geestelijken heeft gehoord . „Jullie hebben een plaats in de Church of England, jullie worden door God geliefd en we willen dat jullie aan tafel zitten.”

Hij benadrukte dat niemand uit de kerk wordt gezet en dat de invoering van de gebeden niet neerkomt op een verandering in de leer over het huwelijk. „Ze zijn bedoeld als eenvoudige gebeden die een sterke boodschap van ”welkom” uitzenden”, zei hij volgens de website van Christian Today.

Bedreigend

Alliance, een netwerk van behoudende anglicanen, schreef vorige week een alarmerende brief aan de aartsbisschoppen van Canterbury en York. De organisatie waarschuwde voor het toestaan van afzonderlijke diensten om homostellen te zegenen. Als dat gebeurt, is er volgens haar „geen andere keuze” dan het oprichten van een „parallelle” kerkprovincie binnen de Church of England, onder pastoraal toezicht van bisschoppen „die trouw blijven aan de orthodoxe leer over huwelijk en seksualiteit”.

In een schriftelijke reactie voorafgaand aan de synode noemde de bisschop van Oxford, Steven Croft, de brief „bedreigend” en „catastrofaal”.

De aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, probeerde maandag de gemoederen wat te sussen. Hij kan „zich de Kerk van Engeland niet voorstellen zonder de leden en vrienden van het Alliancenetwerk”.

Helen Lamb, een lekensynodelid dat de brief van Alliance ondertekende, was sceptisch. „We willen in de bus blijven; rijdt u ons alstublieft niet omver.”

Vaughan Roberts, predikant in Oxford, waarschuwde dat de Church of England het risico loopt dezelfde kant op te gaan als de Episcopale Kerk in de Verenigde Staten, die scheurde vanwege besluiten over het zegenen van homohuwelijken. Hij stelde volgens Christian Today dat „de gevolgen enorm kunnen zijn”.

Ongeboren

De synode van de Church of England deed, dit keer gesteund door alle afgevaardigden, ook haar eerste verzoek aan de Britse  nieuwe regering : om ongeboren kinderen met een handicap te beschermen. De kerk riep „de regering van Zijne Majesteit en zorgaanbieders op ervoor te zorgen dat moeders van wie het ongeboren kind op enigerlei wijze gehandicapt kan zijn, uitvoerige en onbevooroordeelde informatie krijgen over de aandoening van het kind en de steun die voor hen beschikbaar is”.

Justin Welby, aartsbisschop van Canterbury. beeld ABC, Justin Calder

Even daarvoor deelde aartsbisschop Welby, de geestelijk leider van de anglicanen, een persoonlijk verhaal. Hij vertelde dat hij en zijn vrouw zich begin jaren negentig door ziekenhuispersoneel onder druk gezet voelden om hun gehandicapte kind te aborteren. Ellie, die nu 32 is, lijdt aan dyspraxie, een ontwikkelingsstoornis die leidt tot problemen bij het plannen en coördineren van bewegingen.

Welby zei dat ziekenhuispersoneel met hem en zijn vrouw had gesproken over de hoge kosten die gepaard gaan met het opvoeden van kinderen met een handicap, aldus Britse media . Voordat Ellie „werd geboren, tijdens de zwangerschap, was er enige bezorgdheid”, zei Welby. „Er werd een test aangevraagd, maar het werd mijn vrouw heel, heel duidelijk gemaakt dat als de test werd gedaan en positief bleek, van ons verwacht werd dat we zouden vragen om een abortus.”

Dat wilden de Welby’s niet. De aartsbisschop van Canterbury beschreef Ellie als „kostbaar, omdat ze prachtig is. Ze is aardig, ze is iemand die boos, blij en verdrietig kan worden.”

Minder mannen

Zorgen zijn er over het kerkbezoek binnen de Church of England, vooral door mannen. Op een vraag van Will Pearson-Gee, predikant van Buckingham Parish Church, antwoordde een vertegenwoordiger van de aartsbisschoppelijke raad dat in veel gemeenten mannen „ondervertegenwoordigd” zijn, zeker sinds de coronapandemie, toen veel kerken gesloten waren. Bisdommen zouden er goed aan doen hier rekening mee te houden bij plannen voor „evangelisatie”.

Uit onderzoek van de Britse krant The Telegraph blijkt dat het kerkbezoek in de Church of England de afgelopen tien jaar met gemiddeld 3 procent per jaar is gedaald. Het kerkbezoek op zondag ligt op 80 procent van wat het was in 2019, voor de coronapandemie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer