Dak Koepelkerk Renswoude gerestaureerd
Het dak van de Koepelkerk van de hervormde gemeente in Renswoude wordt momenteel gerestaureerd.
De leistenen dakbedekking van de twee koepels en het dak van de consistorie worden vervangen. Ook wordt het loodwerk aangepakt, worden de goten vervangen en wordt de houten dakconstructie waar dat nodig is gerepareerd. Daarnaast krijgt het ijzerwerk aan de klokkentoren onderhoud, wordt de windwijzer opnieuw verguld en krijgt het schilderwerk een opfrisbeurt.
De laatste keer dat de leien van het uit 1639 daterende kerkgebouw volledig werden vervangen, was in 1936. In 1971 werd nog een deel vervangen vanwege lekkages en houtworm.
De werkzaamheden worden naar verwachting dit najaar afgerond. De hervormde gemeente hoopt dat het dak vervolgens weer 80 tot 120 jaar mee kan, schrijft ze in haar nieuwsbrief Het Koepelnieuws.
De Koepelkerk is een rijksmonument. „Daardoor zijn we verplicht het gebouw goed te onderhouden”, aldus de gemeente. „We moeten de staat van het monument met regelmaat laten inspecteren. Monumentenwacht Utrecht doet die inspectie elke twee jaar. Uit het laatste rapport blijkt dat de staat van lood en leien behoorlijk slecht werd. Dit werd bevestigd door een aantal lekkages. We moesten het groot onderhoud dus eerder uitvoeren dan gedacht.”
De restauratie wordt uitgevoerd door leidekker Van Wely uit Groessen.
De Koepelkerk is indertijd ontworpen door de beroemde architect Jacob van Campen, in opdracht van Johan van Reede, heer van Renswoude.