Onenigheid over investeringen in het hoger onderwijs
De studentenbonden en de vereniging van universiteiten VSNU hebben de Tweede Kamer dinsdag cijfers aangeboden waaruit blijkt dat het geld voor de universiteiten de afgelopen twintig jaar sterk is gedaald. Zij willen dat staatssecretaris Rutte (Onderwijs) meer investeert in het hoger onderwijs.
De staatssecrecretaris ontkende dinsdag in een reactie te bezuinigen op het hoger onderwijs. Hij zegt dat sinds het aantreden van het tweede kabinet–Balkenende er juist meer geld naar universiteiten en hogescholen gaat: 3 miljard euro per jaar.
Volgens Rutte doet Nederland in Europa „heel redelijk” mee als het gaat om investeringen van de overheid in het hoger onderwijs. Als ook nog de private investeringen meegeteld worden, staat Nederland zelfs in de Europese top–5. Als universiteiten meer geld te besteden willen hebben, zouden ze er goed aan doen het voorbeeld te volgen van de TU Delft, die snijdt in het ambtenarenapparaat om meer over te hebben voor het onderwijs, aldus de staatssecretaris. „De bureaucratie aan de universiteiten is chronisch”.
Ook Ruttes plan om van studenten na 5,5 jaar studie een hoger collegegeld te vragen, brengt geld in het laatje omdat er dan geen geld meer gaat naar trage studenten. Per saldo zullen de universiteiten meer te besteden hebben. Omdat dit plan al bij de Tweede Kamer ligt en de studentenbonden erover meegepraat hebben, ging Rutte niet in op de eisen van de bezetters van het Maagdenhuis in Amsterdam de voornemens van tafel te halen. Wel wil hij verder praten over de manier waarop studenten meer te zeggen krijgen, wat de tweede eis van de bezetters was.
Op vragen vanuit de Tweede Kamer zei hij drie maanden in gesprek te zijn geweest met de studenten en ook concessies te hebben gedaan. „Dat was echt polderen met een grote P”.
De bezettingsactie heeft de verhouding van de staatssecretaris met de studenten niet verstoord, zegt hij. Volgende week gaat Rutte met de VSNU en studentenorganissaties ISO en LSVb naar Londen om te bestuderen hoe in Groot–Brittannië de voorlichting aan aankomende studenten is geregeld. De LSVb overweegt inmiddels om thuis te blijven.