Ds. P. de Vries op ontmoetingsdag Boven-Hardinxveld: „Wat is de relevantie van Openbaring voor onze tijd?”
Het boek Openbaring bevat behalve troost ook oproepen tot volharding en waarschuwingen tegen het zich aanpassen aan de omringende wereld, aldus ds. P. de Vries woensdag op een ontmoetingsdag in Boven-Hardinxveld. „Die zijn ook nu van toepassing.”
Ds. De Vries is samen met evangelist H. Bor en ds. P. den Ouden initiatiefnemer van de jaarlijkse ontmoetingsdagen. Het doel ervan omschreef hij woensdag als „het elkaar opscherpen, vertroosten en vermanen, omdat de Heere de overdenking van Zijn woord en bespreking gebruikt tot instandhouding van Zijn kerk”.
De hersteld hervormde emeritus predikant nam de zegengroet uit Openbaring 1 als uitgangspunt en stond vooral stil bij vers 5 en 6, het slotgedeelte: „Hem Die ons heeft liefgehad en ons van onze zonden gewassen heeft in Zijn bloed.”
Het boek Openbaring is vooral een troostboek voor de christenen die in het Romeinse Rijk werden bedreigd omdat zij niet meededen aan de keizercultus, zei ds. De Vries. Volgens hem geeft het boek geen toekomstscenario’s, maar wel een aansporing tot een levend geloof en dagelijkse bekering, om zo voorbereid te zijn op de wederkomst van Christus. „De zegengroet wil christenen, die zich klein, bedreigd en verdrukt voelden, bemoedigen en benadrukt de opperheerschappij van Christus, Die niet alleen triomfeerde over aardse machten, maar zelfs de dood overwon.”
Wat is de relevantie van Openbaring voor onze tijd? vroeg ds. De Vries. Om te antwoorden: „Tegenwoordig zijn er andere hete hangijzers. Het niet meegaan met de lhbti-ideeën en het weigeren de regenboogvlag te hijsen betekent een botsing met de hedendaagse cultuur. Dan moeten christenen net als in Openbaring niet vrezen voor hen die alleen het lichaam kunnen doden.”
Aan Zijn voeten
Evangelist Bor sprak over de woorden „één ding is nodig”, waarbij hij stilstond bij „het enig nodige dat door Martha werd verwaarloosd, het enig nodige door Maria gezocht en het enig nodige door de Heere Jezus aangeprezen”.
Volgens evangelist Bor moet er van de geschiedenis van Martha en Maria worden geleerd dat het dienen van voorbijgaande aard is, maar dat het luisteren blijft, omdat Jezus niet is gekomen om gediend te worden, maar om te dienen. „Zoals leergierige leerlingen gewoonlijk aan de voeten van de rabbi zaten, zo zat Maria aan de voeten van Jezus. Het is nu niet meer mogelijk letterlijk aan Zijn voeten te zitten, maar wel door het gewaad van Zijn Woord. Bij elke keer dat er uit de Bijbel wordt gelezen, zetten wij ons net als Maria aan Zijn voeten. Leer dan zo God kennen en jezelf.”
Want
Ds. Den Ouden, hersteld hervormd predikant in Katwijk aan Zee, sprak ’s middags over de eerste vijf verzen van Psalm 86, die alle met een ”want” beginnen. „Alle psalmen zijn gebeden, maar in deze psalm brengt David op bijzondere wijze zijn armoede en ellende bij God”, aldus ds. Den Ouden, die erop wees dat armoede en ellende geen redenen zijn om niet bij God te komen, maar die je integendeel juist bij God moeten brengen. „Opvallend is dat David van de armoe een pleitgrond maakt. Ook in de volgende verzen worden pleitgronden aangevoerd met de bede dat God Zijn aangezicht opnieuw in gunst tot David zal wenden.”
Volgens ds. Den Ouden wordt in het vijfde vers van Psalm 86 de beste en krachtigste pleitgrond aangevoerd, omdat daar wordt verwezen naar Gods grote goedertierenheid als de zeer overvloedige fontein van alle genade. De Katwijkse predikant verwees naar de kanttekeningen van de Statenvertaling, waar de Heere wordt aangeduid als de Grage Vergever. „Dit vers geeft geen reden tot moedeloosheid. Luister niet naar je moedeloze hart en wat satan je wil doen geloven. Niemand wordt buitengesloten, niemand wordt afgewezen, want zonder beperking stelt de psalm –net als Petrus in zijn pinksterpreek– dat Gods grote goedertierenheid er is voor allen die Hem aanroepen.”
„In de kanttekeningen bij Psalm 86:5 wordt de Heere aangeduid als de Grage Vergever” - Ds. P. den Ouden, hersteld hervormd predikant Katwijk aan Zee
Aasgieren
De ontmoetingsdag, die plaatshad in de hersteld hervormde kerk van Boven-Hardinxveld, werd geopend door de plaatselijke predikant ds. J.L. Schreuders met een meditatie over Lukas 17:37: „Waar het lichaam is, aldaar zullen de arenden (aasgieren) vergaderd worden.”