Kerk & religiePlaatselijk kerknieuws

Gg Wierden verhuist, nieuwe gemeente in Staphorst, en ander plaatselijk kerknieuws

Ook op plaatselijk vlak is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.

Jan van Reenen
1 July 2024 14:13
Het huidige kerkje van de gereformeerde gemeente in Wierden. beeld gereformeerde gemeente Wierden
Het huidige kerkje van de gereformeerde gemeente in Wierden. beeld gereformeerde gemeente Wierden

Kerk gg Wierden

De gereformeerde gemeente (gg) in Wierden houdt zondag haar laatste dienst in het kerkgebouw aan de Vriezenveenseweg in Wierden. In deze dienst, die alleen voor eigen leden bedoeld is, gaat consulent ds. A.T. Huijser uit Rijssen (Noord) voor. „Maar het Woord gaat in Wierden niet dicht”, vermeldt gergeminfo.nl. „In Wierden-Aadorp, de nieuwe naam van de gemeente, gaat de kanselbijbel weer open.” De gereformeerde gemeente kocht de Aa-kerk van de hervormde gemeente aan de Albardastraat in het nabijgelegen Aadorp aan. Woensdag 10 juli neemt ze dit kerkgebouw in gebruik. Het huidige kerkgebouw was, zeker in vakantieperiodes, te klein geworden.

Gemeente in Staphorst

Christengemeente Staphorst komt samen in openbare basisschool De Berkenhorst. beeld Facebook

In Staphorst is een nieuwe gemeente opgericht: Christengemeente Staphorst. Een groep van twintig mensen uit reformatorische en evangelische gemeenten uit de regio kwamen de afgelopen twee jaar regelmatig bij elkaar voor Bijbelstudie en gebed. Een aantal mensen binnen deze groep „had het verlangen om ook op zondag samen te komen”, zegt mede-initiatiefnemer Jacob Talen.

Sinds zondag 16 juni houdt Christengemeente Staphorst zondagse samenkomsten in openbare basisschool De Berkenhorst in het dorp. Tot aan de zomervakantie gebeurt dit om de week, na de zomervakantie zal er een wekelijkse dienst zijn. Ook wordt er dan een team van oudsten samengesteld. Elke woensdag houdt de groep een bidstond. Zondag ging baptistenvoorganger Oscar Lohuis voor.

De gemeente leert en praktiseert de doop op geloof door onderdompeling en voelt zich verwant met reformatorische baptistengemeenten. Ze viert wekelijks het avondmaal met alle aanwezige leden en gasten. Van gasten die voor het eerst met hen het avondmaal vieren, verwacht de gemeente een geloofsgetuigenis.

Talen hoopt dat de gemeente tot zegen mag zijn in Staphorst. „Wij hopen dat alle inwoners van Staphorst tot de persoonlijke overtuiging komen dat Jezus hun Verlosser en Zaligmaker is.”

Staphorst telt een grote hersteld hervormde gemeente, een hervormde gemeente en een gereformeerde kerk in de Protestantse Kerk in Nederland en een Nederlandse gereformeerde kerk. In het verleden bevond zich een evangelische gemeente in Staphorst, Bethel, maar die is verhuisd naar Meppel.

De Christengemeente heeft geen connecties met evangelist Cees van Beek, die op de weekmarkt actief is, zegt Talen. „Ik ken hem goed, maar hij is niet betrokken bij onze gemeente.”

Amsterdammer

Theoloog Rikko Voorberg is gekozen tot Amsterdammer van het jaar 2023. Hij was een van de zes kanshebbers voor deze titel. Voorberg werd genomineerd als initiatiefnemer van de Rouwen en Vieren Kas, die het afgelopen jaar voor de derde keer twee weken een plek had op het Amsterdamse Mercatorplein . Mensen die een dierbare zijn verloren of om een andere reden rouwen, kunnen daar aan het eind van het jaar terecht om een kaarsje te branden of een praatje te maken.  Voorberg kreeg de onderscheiding eerder deze maand uitgereikt uit handen van burgemeester Femke Halsema. De verkiezing Amsterdammer van het jaar wordt sinds 2005 georganiseerd.

Nieuwe zaal Wilsum

De Sint-Lambertuskerk in Wilsum. beeld RD, Anton Dommerholt

De hervormde gemeente Wilsum krijgt een nieuwe ontvangstzaal bij de Sint-Lambertuskerk. Dat heeft ouderling-kerkrentmeester Dennis van de Wetering desgevraagd meegedeeld.

Het huidige verenigingsgebouw is in slechte staat en de energiekosten zijn hoog. Van de Wetering: „Om het in goede staat te krijgen, zou een grote verbouwing noodzakelijk zijn. Daar is veel geld voor nodig, terwijl er sprake is van een langzame achteruitgang van het aantal leden. Daarom is naar een andere oplossing gezocht. Die is gevonden in het verkopen van het huidige verenigingsgebouw en het realiseren van een nieuw gebouw. Het betekent voor ons dat de nieuwbouw ons netto niets kost. Het oude gebouw is inmiddels verkocht. Hier worden appartementen gerealiseerd.

Het nieuwe gebouw wordt verbonden met een klein gebouwtje, dat vanwege zijn monumentale status niet gesloopt mocht worden van de gemeente Kampen en dat gaat dienstdoen als entreeruimte. Daarachter komt een grotere zaal, die door middel van een scheidingswand in tweeën te delen is. Aan de lange zijde komt een glazen pui met uitzicht op de IJssel. Op het dak komen zonnepanelen die het hele complex van elektriciteit moeten gaan voorzien.

De werkzaamheden zijn in april begonnen en duren vermoedelijk tot in november. Het is de bedoeling om het nieuwe gebouw vanaf begin 2025 te gaan gebruiken.”

De hervormde gemeente van Wilsum kerkt in misschien wel het oudste kerkgebouw van Overijssel. Het dateert uit circa 1050. De toren en het middenschip vormen het oudste gedeelte en heeft romaanse elementen. De gemeente telt ongeveer 350 leden. Predikant is ds. H.B. van der Knijff.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer