OpinieWelbeschouwd

Zoek de plus achter de min

We gingen dit jaar vroeg op vakantie. Bij het plannen van de trip maakten we dankbaar gebruik van het overzicht van Bijbelgetrouwe kerken in het buitenland dat het RD tegenwoordig biedt.

Steef Post
28 June 2024 11:57
beeld RD
beeld RD

Zo kwamen we terecht bij een kleine gemeente in een grote stad. De preek over het verbond met Noach was grondig, de gemeente hartelijk en de catechismusverklaring ter zake. Het meest verrassend was de website en met name het deel waarop de gemeente buitenstaanders uitnodigt.

Nieuwkomers zijn hartelijk welkom. De gemeenteleden bidden vaak dat iemand hun kerkje vindt en zijn ”thrilled” (opgetogen) als er daadwerkelijk een bezoeker binnenstapt. Wat heeft de gemeente te bieden? Rust en stilte. Er is zelfs geen muziekinstrument. „Wat je eerste reactie hierop ook mag zijn, we willen je aanmoedigen om deze stilte te ervaren als een oproep tot eerbiedige aanbidding en niet te denken aan de afwezigheid van geluiden. We leven in een wereld met een kakofonie van geluiden – en de momenten van eenvoudige stilte verdiepen onze gezamenlijke kerkdiensten. We willen dat je de stem van God hoort in Zijn Heilig Woord en mediteert over de impact die het Evangelie van onze Heere Jezus heeft.”

In de dienst staat volgens de website de dialoog centraal. Maar dat vraagt wel wat uitleg. Bij een dialoog denken mensen al snel aan conversatie tussen mensen. „Maar in onze kerk zijn we in dialoog met onze heilige God. Hij spreekt tot ons door zijn heilig Woord en wij antwoorden samen. Met het zingen van psalmen, met ons gebed, het samen biddend belijden en smeken en met het geven van onze gaven. Het zingen is dan misschien wel verschillend vergeleken met wat je wel eens in andere kerken hebt gehoord. Dit is namelijk een psalmzingende gemeente. Psalmen die God zelf heeft gegeven. Authentiek geïnspireerde aanbiddingsmuziek. Je zult je verbazen over de ongekende rijkdom en immense breedte van gedachten, over de ervaringen en emoties die je in deze psalmen vindt.”

In deze kerk, die Schots presbyteriaanse wortels heeft, kun je dus terecht voor in alle opzichten unieke diensten. En als de bezoeker zich afvraagt hoe hij of zij zich moet kleden, dan moet hij zich daar vooral geen zorgen over maken. Je mag je kleden zoals je wilt. Dat vraagt om toewijding. „Kleed je op een manier die je voorbereidt om de Heere te aanbidden met je lichaam en met je ziel. Vraag je af welke kleding passend is om Gods Woord te ontvangen en deze gave met vreugde en eerbied te beantwoorden. Zo kun je in wijsheid besluiten of je in jeans komt of met een overhemd en stropdas.”

Wat opvalt is de positieve en moedgevende toon. Bij mij kwam het woord ”omdenken” naar boven. Het ontbreken van muziekinstrumenten, de eenvoud en het statische karakter van de dienst, de beperkte liedkeus, het zijn geen nadelen maar juist voordelen die de kerk uniek maken ten opzichte van buiten. Achter de minnen die voor de hand liggen, blijken plussen verborgen te zitten. Dat zoeken van de plus achter de min is een goede oefening voor iedereen die soms wat te kritisch in zijn kerkverband staat, zoals ik.

De auteur is mediator, coach en ondernemer.

Meer over
Welbeschouwd

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer