Nibud: in hoofdlijnenakkoord geen structurele aanpak
Veel maatregelen in het hoofdlijnenakkoord zijn vooral incidenteel. Er ontbreekt een structurele aanpak van bestaanszekerheid. Dat vindt het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting), dat het hoofdlijnenakkoord onder de loep legde.
De instantie ziet veel mogelijkheden voor een toekomstbestendig beleid, maar er ontbreekt een structurele oplossing om huishoudens minder afhankelijk te maken van landelijke en lokale regelingen. Zo profiteren huishoudens met een laag inkomen relatief weinig van het toevoegen van een extra belastingschijf. De verlaging van het eigen risico lijkt mooi, maar door een hogere zorgpremie zal het effect per saldo maar klein zijn, zegt het Nibud.
Maatregelen voor lage inkomens rond de energietransitie ontbreken, stelt de organisatie. Ook is er te weinig aandacht voor armoedebestrijding en inkomensondersteuning voor de mensen in Caribisch Nederland.
Het Nibud roept de nieuwe bewindslieden op alles goed te onderzoeken en met een beleid te komen dat recht doet aan de term bestaanszekerheid. „Het zou daarom mooi zijn als dit kabinet een begin maakt met het verminderen van de afhankelijkheid van toeslagen, het toeslagensysteem vereenvoudigt en voor een solide basis van inkomensondersteuning zorgt. Op die manier krijgt bestaanszekerheid daadwerkelijk de structurele aanpak die noodzakelijk is.”