PolitiekHoorzittingen

Klever en Kamer botsen over omvolking

Beoogd PVV-minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) vindt niet dat ze hoeft terug te komen op een door haar geretweet bericht, met als tekst: „Doe je ogen open en kijk eens rond in onze samenleving. Dan zie je de omvolking om je heen.”

Redactie politiek
21 June 2024 20:32Gewijzigd op 22 June 2024 08:44
Reinette Klever (PVV), beoogd minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, tijdens de tweede dag van een hoorzitting in de Tweede Kamer. beeld ANP, Remko de Waal
Reinette Klever (PVV), beoogd minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, tijdens de tweede dag van een hoorzitting in de Tweede Kamer. beeld ANP, Remko de Waal

Klever zei dat vrijdagmiddag in de Tweede Kamer, waar ze door kritische leden van de vaste Kamercommissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp aan de tand werd gevoeld.

Klever legde uit dat ze dit bericht verder verspreidde naar aanleiding van een uitzending van het opinieprogramma Ongehoord Nieuws, onderdeel van omroep Ongehoord Nederland. Daarin kwam Filip Dewinter, kopstuk van de radicaal-rechtse, Belgische partij Vlaams Belang aan het woord. Volgens Klever gebruikte hij de term om aan de hand van een door hem geschreven boek een feitelijke demografische trend aan te duiden en staat hem dat vrij. „Het is niet aan mij om een gekozen volksvertegenwoordiger te recenseren”, zei ze vrijdag.

De Kamerleden Paternotte (D66), Teunissen (Partij voor de Dieren), Van Baarle (DENK), Hirsch (GL-PvdA) en Dassen (Volt) hoorden haar uiteenzetting met ontzetting aan. In meerdere rondes bleef het onderwerp terugkeren. Smeekbedes van de Kamerleden aan het adres van Klever om te reflecteren op haar retweet bleken echter tevergeefs. De PVV-minister hield voet bij stuk.

Toen Paternotte en Teunissen Klever vroegen op z’n minst te erkennen dat de omvolkingstheorie een extreemrechtse complottheorie is die voor het eerst werd gebruikt in nazikringen en die volgens de NCTV kan leiden tot geweld, werd de toekomstige minister emotioneel. „De ouders van mijn moeder hadden onderduikers in huis en mijn vader is in de Tweede Wereldoorlog door de SS neergeschoten, waarna hij ternauwernood van zijn verwondingen is hersteld. Ik werp deze aantijgingen verre van mij”, riep ze uit.

Basislijn

Toen bleek dat er geen beweging in de zaak te krijgen viel, wendden de Kamerleden zich tot beoogd minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC). Die verzekerde de Kamer dat hij geen concessies zou doen aan de basislijn voor het waarborgen van de Grondwet, die PVV, VVD, NSC en BBB tijdens de formatie overeen kwamen. Veldkamp beloofde scherp te zullen zijn op voorstellen waar bewindslieden straks mee komen, al heeft intern actie ondernemen zijn voorkeur boven het uitdelen van publieke reprimandes. Ook zei hij: „Ik ga niet normaliseren wat niet normaal kan zijn.”

De NSC’er maakte met zoveel woorden duidelijk dat hij zijn PVV-collega’s voorlopig het voordeel van de twijfel geeft, toen hij zei: „Alle bewindslieden leggen straks de eed af op de Grondwet en ik verwacht dat ze die serieus nemen.”

Over de retweet van Klever zei Veldkamp alleen: „Ik ga de opinies van mevrouw Klever niet tot de mijne maken, maar ik ga ze ook niet recenseren. Ik wil vertrouwen hebben in de democratische rechtsstaat in Nederland en zal die ook bewaken.”

Klever kreeg ook kritische vragen omdat ze zich opgetogen toonde over de stevige bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking die het hoofdlijnenakkoord in het vooruitzicht stelt. Zo noemde ze het „een heel mooi onderhandelingsresultaat om geld dat nu naar het buitenland vloeit te gaan gebruiken voor mensen in Nederland die in armoede leven.”  De toekomstige minister beloofde met respect te zullen omgaan met haar ambtenaren. „Ik snap dat het moeilijk voor ze is, maar het is wel de realiteit”, zei ze over de bezuinigingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer