Onderzoek: bezoekers GG, HHK en PKN geven hun kerkelijke gemeente een ruime 7
Is je kerk er een om trots op te zijn? 77 procent van de Nederlandse kerkgangers vindt van wel. Slechts 13 procent van de kerkgangers overweegt over te stappen naar een andere kerk. Evangelie- en pinkstergemeenten worden het best beoordeeld.
Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek door bureau Kien Onderzoek onder 1109 respondenten. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van de christelijke organisatie voor ontwikkelingshulp Tearfund.
Uit het onderzoek blijkt dat evangelie- en pinkstergemeenten met het cijfer 8,1 het hoogste worden beoordeeld. Daarna volgen baptistengemeenten en vrijzinnige gemeenten (beide 7,7), de Nederlandse Gereformeerde Kerken en Christelijke Gereformeerde Kerken (7,5), de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) en de Gereformeerde Gemeenten (GG) (7,3), de Protestantse Kerk in Nederland (7,2), de Rooms-Katholieke Kerk (7,1) en als laagste de (Oosters-)Orthodoxe kerken (6,7).
Mensen die hun kerk als onvoldoende beoordeelden, gaven als toelichting bijvoorbeeld: „Erg traditioneel, weinig vernieuwend” of: „Het misbruik maakt mij minder trots.” Een goede beoordeling werd uitgelegd met bijvoorbeeld: „Ondanks krimp is het een thuishaven” en „Geweldige kleine gemeenschap”.
Verschillende respondenten zeiden overigens dat ”trots” niet het juiste woord is. ”Dankbaar” zou bijvoorbeeld beter zijn.
Hoe vaker mensen naar de kerk gaan, hoe hoger ze hun gemeente waarderen: mensen die meer dan eens per week kerken, gaven hun gemeente een 8,1, terwijl mensen die slechts een paar keer per jaar hun kerk bezoeken, die een 6,8 gaven.
Van de kerkgangers overweegt 13 procent wel eens over te stappen naar een andere kerk; 18 procent overweegt wel eens om helemaal niet meer te gaan.
Gevoel van welkom
De onderzoekers vroegen de respondenten ook naar het gevoel van welkom in hun gemeente. Bijna zeven op de tien kerkgangers denken dat buurtbewoners weten dat ze welkom zijn in hun kerk. Van bezoekers van de HHK en de GG denkt zelfs 79 procent dat. Rooms-katholieke kerkgangers vermoeden het minst vaak dat hun kerk toegankelijk is.
Verder gaf 80 procent van de rooms-katholieken aan dat hun kerk vergrijst, terwijl slechts 28 procent van de bezoekers van evangelie- en pinkstergemeenten dat zegt.
Op de vraag waar het kerkelijke leven plaatsvindt, antwoordde 45 procent dat dit rondom de zondagse dienst is gecentreerd, 38 procent dat dit de hele week omvat en 16 procent dat beide aspecten even belangrijk zijn.
Tearfund startte het onderzoek naar eigen zeggen omdat de aandacht bij kerkgang vaak ligt op kwantiteit . De organisatie wilde daarom onderzoek doen naar de kwaliteit ervan.