EconomieArbeidsmarkt

Brussel wil dat Nederland flexwerk minder aantrekkelijk maakt

Het is hard nodig dat de Nederlandse overheid ingrijpt op de arbeidsmarkt, vindt de Europese Commissie. Zo moet flexwerk minder aantrekkelijk worden, staat bij een reeks aanbevelingen die de dagelijkse EU-leiding heeft voor Nederland.

Redactie economie
20 June 2024 16:58
Tijdens een mars op de Dag van de Arbeid, die jaarlijks plaatsvindt op 1 mei, spreekt een deelnemer zich uit tegen flexwerk. beeld ANP, Bart Maat
Tijdens een mars op de Dag van de Arbeid, die jaarlijks plaatsvindt op 1 mei, spreekt een deelnemer zich uit tegen flexwerk. beeld ANP, Bart Maat

De commissie schreef woensdag dat het aandeel mensen dat in Nederland als zzp’er of met een tijdelijk contract werkt groot blijft. Dat zorgt voor een grotere kloof tussen werkenden met verschillende soorten dienstverbanden, wat vooral „verstorende effecten heeft aan de randen van de arbeidsmarkt”.

Ook voor de bredere economie zien de schrijvers van het rapport nadelen. Door flexwerkers relatief goedkoop in te schakelen, zouden werkgevers minder snel geneigd zijn te investeren in extra scholing om personeel productiever te maken.

Het kabinet kondigde in april vorig jaar maatregelen aan om werkenden meer zekerheid te geven. Zo zouden nulurencontracten moeten worden verboden en krijgen oproepkrachten recht op een vast aantal uren. Maar volgens vakbond FNV duurt het te lang voordat de regering iets doet tegen „flexverslaafde” sectoren.

„Het is onvoorstelbaar dat dit nog niet van de grond is gekomen, deze waarschuwing kan voor niemand als een verrassing komen. Nu kunnen we nog bijsturen op de economie en bedrijvigheid die we willen hebben, want in een lageloneneconomie vol onzeker flexwerk zit geen toekomstmuziek”, stelt Petra Bolster van het dagelijks bestuur van FNV.

Om de krappe arbeidsmarkt in onder meer de IT-sector, het onderwijs, techniek en de zorg op te lossen roept de Europese Commissie Nederland ook op om beter na te gaan waar nog mogelijke werknemers te vinden zijn. „Ondanks de hoge participatiegraad heeft Nederland nog altijd een onbenutte bron van potentiële werknemers, zoals mensen met een migratieachtergrond of diegenen met een deeltijdbaan”, staat in het rapport.

Hoewel Brussel vindt dat Nederlanders meer moeten werken, is de werkloosheid in Nederland nog altijd laag: die is in mei licht afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zat 3,6 procent van de beroepsbevolking vorige maand zonder betaald werk. Het werkloosheidspercentage schommelt volgens het CBS sinds de zomer van 2023 al rond de 3,6. In april liep de werkloosheid nog licht op tot 3,7 procent. Het aantal WW-uitkeringen nam in mei wel licht toe.

De werkloosheid daalde in mei het meest onder jongeren, van 8,7 naar 8,4 procent van de beroepsbevolking van 15 tot 25 jaar. In deze leeftijdsgroep ligt de werkloosheid aanzienlijk hoger dan bij 25-plussers. Het gaat bij de jeugdwerkloosheid meestal om onderwijsvolgende jongeren die een bijbaan zoeken.

Meer over
Arbeidsmarkt

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer