EconomieFruitteelt

Minder en duurdere peren verwacht

Was vorig jaar de oogst al een stuk lager dan in 2022, dit jaar worden er nog minder peren verwacht. Telers in de Betuwe en Noord-Holland wrijven echter in hun handen. Bij hen hangen de bomen vol.

Gert Janssen
19 June 2024 18:49Gewijzigd op 20 June 2024 06:47
Fruitteler Thomas de Vree uit Dodewaard heeft, in tegenstelling tot collega’s in het zuiden van het land, niet te klagen over zijn peren. Hij verwacht een goede oogst. beeld VidiPhoto
Fruitteler Thomas de Vree uit Dodewaard heeft, in tegenstelling tot collega’s in het zuiden van het land, niet te klagen over zijn peren. Hij verwacht een goede oogst. beeld VidiPhoto

De fruitsector is op dit moment volop in beweging. Niet alleen omdat er steeds minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt mogen worden, maar ook vanwege extreme weersomstandigheden als hagelbuien en een uitzonderlijk nat voorjaar. In heel Europa wordt bij de komende oogst tot wel 40 procent minder peren verwacht. Hoe groot het tekort is moet blijken uit de officiële tellingen in juli, maar de vooruitzichten zijn niet best, vertelt hoofdbestuurslid Frederik Bunt van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

In Europa gelden vier landen als perenproducenten bij uitstek: Italië en Spanje met het ras Abate Fetel en België en Nederland met Conference. Onlangs bezocht het NFO-bestuur peren telende collega’s in Italië. Daar verkeert de teelt in zwaar weer, zo blijkt.

„Vermoedelijk door klimaatverandering en stijgende temperaturen hebben telers daar veel last van ziekten in de fruitbomen. Italië heeft het grootste perenareaal van Europa. Omdat de productie van de bomen fors terugloopt, rooien de telers jaarlijks 10 procent van de Abate. Daarnaast gaat ieder jaar zo’n 5 procent van de bomen dood”, legt Bunt uit.

In Duitsland is Italië hofleverancier. De Abate is daar enorm populair, maar nauwelijks meer verkrijgbaar. De oosterburen zijn op zoek naar een alternatief. Daarbij komt bij hen het goedkopere Nederlandse alternatief in beeld: de Conference.

Zo’n 80 procent van het perenareaal in België en Nederland bestaat uit dit ras. Beide landen zijn bezig met een promotiecampagne om te zorgen dat hun peren in de schappen van de Duitse supermarkten belanden. Die lijkt succesvol, stelt de NFO-bestuurder.

Hagel

Probleem dit jaar is dat er in de twee landen gemiddeld minder peren aan de bomen hangen dan anders. In België wordt dat vooral veroorzaakt door de schimmelziekte pseudomonas. „Van de jonge aanplant is 70 procent daarmee besmet”, weet Bunt. In Nederland groeien met name in het zuiden minder peren door hagelbuien in het voorjaar. Bomen zijn door de hagel beschadigd en laten de jonge vruchten vallen. In het midden van het land, Flevoland en Noord-Holland wordt volgens Bunt nog wel een redelijke oogst verwacht.

„Van de jonge aanplant in België is 70 procent besmet met de schimmelziekte pseudomonas” - Frederik Bunt, bestuurslid NFO

Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor VreeFruit in Dodewaard. Thomas en zijn zoon Reijer de Vree telen appels en peren, waaronder 12,5 hectare Conference. Thomas verwacht een flinke oogst. „Conference is een oud en populair ras dat relatief makkelijk te telen is. Het is de ruggengraat van de fruitsector. Bij ons hangen de bomen vol en het product ziet er nu prachtig uit.”

De Vree bevestigt het verhaal van NFO dat collega-telers in Nederland en België fors minder zullen oogsten dan in het ook al magere perenjaar 2023. „Vermoedelijk is dit mede veroorzaakt door koude en regen tijdens de vroege bloesemperiode. Een boom raakt daardoor uitgeput en het komt niet tot vruchtzetting”, zegt hij.

Aanbod

Een kleinere oogst in combinatie met een stijgende vraag naar peren vanuit Duitsland en ook Polen zal leiden tot hogere prijzen voor de telers, verwacht De Vree. Thom van Schaik, productgroepmanager hardfruit van afzetorganisatie Fruitmasters in Geldermalsen, denkt ook dat de peren straks duurder zijn. „De vraag vanuit Duitsland neemt toe en het aanbod is dit jaar kleiner”, zegt hij. Wel worden uit Italië wat meer peren verwacht, maar dat verandert weinig aan de marktsituatie.

Veiling Zaltbommel constateert dezelfde trend. Volgens directeur Gerard van den Anker levert zijn veiling ook aan Italiaanse klanten. „Het afgelopen seizoen heeft dat bij ons een vlucht genomen.”

Van den Anker waarschuwt telers met volle boomgaarden boven de grote rivieren voor een te grote juichstemming. „Er kan tot de oogst eind augustus door het extreme weer nog van alles gebeuren. Er waren bijvoorbeeld nog nooit zo veel hagelschademeldingen bij de verzekeraars. Consumenten moeten in ieder geval rekening houden met stijgende prijzen.”

Meer over
Tuinbouw

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer