Israël niet welkom op defensiebeurs
Defensiebedrijven uit Israël zijn deze week niet welkom op Eurosatory, de grootste defensiebeurs van Europa. Er is miniem zichtbaar protest.
„Door een beslissing van de Franse overheid is er geen ruimte voor de Israëlische defensie-industrie tijdens Eurosatory 2024", aldus organisator Coges Events in een verklaring. Eurosatory is deze week in Villepinte, ten noorden van Parijs. De beurs wordt om de twee jaar georganiseerd met ruim 2000 standhouders uit 41 landen. Er hadden zich voor de editie van dit jaar 47 bedrijven uit Israël ingeschreven. Het Chinese staatsbedrijf Norinco is wel welkom.
Coges gaf geen verdere uitleg. Wel kwam er een verklaring van het Franse ministerie van Defensie, een van de grote sponsoren van Eurosatory. „Het voelt niet goed om Israëlische bedrijven toe te laten, terwijl de Franse president oproept tot een staakt-het-vuren van operaties van het Israëlische leger in Gaza."
Beeldvorming
Uit Israël klinkt protest. „Een onplezierige verrassing", aldus Yehuda Lahav, topman van IAI. Twee jaar geleden had de Israel Aerospace industries (IAI) een grote stand op Eurosatory. „Het is de verkeerde beeldvorming", vindt Lahav. „Op 7 oktober vorig jaar waren wij het slachtoffer. Wij werden aangevallen en onze burgers werden vermoord door een terroristische organisatie. We hebben het recht om onszelf te verdedigen.”
IAI was begin juni wel welkom op de Berlin Air Show. Vertegenwoordigers van Israëlische bedrijven werden in Berlijn ontvangen door bondskanselier Olaf Scholz. Volgens Lahav heeft het weren van zijn bedrijf op Eurosatory nauwelijks gevolgen. „We zijn jaarlijks vertegenwoordigd op dertig beurzen rond de wereld, dus een meer of minder heeft geen effect op onze business."
Het Amerikaanse bedrijf Leonardo DRS toont zich solidair, ondanks nadrukkelijk verbod van de organisatie. Een bordje in de stand meldt dat Leonardo „solidair is met onze Israëlische werknemers en vrienden die niet mogen komen vanwege hun nationaliteit."
Munitie
Actueel tijdens Eurosatory is het tekort aan wapens en munitie. Oekraïne gebruikt meer munitie per week dan Europa in een maand kan maken. Juist tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne investeren veel landen fors in defensie. De vraag naar wapens neemt toe, maar de Europese industrie heeft grote moeite om aan die vraag te voldoen.
„We zijn jaarlijks vertegenwoordigd op dertig beurzen rond de wereld, dus een meer of minder heeft geen effect op onze business” - Yehuda Lahav, topman van Israel Aerospace industries
Er is vooral behoefte aan 155 millimetergranaten en luchtverdedigings- en lange afstandsraketten. „Verreweg de meeste productie van munitie komt van commerciële bedrijven die zelf investeren in mensen en machines", zegt Thierry Jacobs, topman van de Belgische munitiefabrikant FN Herstal. „Dat moet natuurlijk wel commercieel rendabel zijn. Er is huiver voor investeringen op lange termijn. Het zou goed zijn als overheden een steviger rol gingen spelen."
Daar kan de Nederlandse ondernemer Gerard Zondervan over meepraten. Hij wil een Nederlandse kogelfabriek opzetten, maar krijgt weinig gehoor bij Defensie. Met zijn bedrijf AI Armaments wijkt Zondervan uit naar andere landen.
Zeedrones
Europa wil zijn eigen wapenindustrie versterken. De Europese Commissie trok eerder dit jaar 1,5 miljard euro uit om de gezamenlijke defensie-investeringen te stimuleren. Er moet meer in Europa worden geproduceerd en besteld. De markt is nu 120 miljard euro per jaar. „De oorlogsdreiging is misschien niet onmiddellijk, maar ook niet onmogelijk”, aldus commissievoorzitter Ursula von der Leyen.
Intussen gooit Oekraïne het over een andere boeg. Bekend is dat het land zeedrones inzet. Er staat zo’n zeedrone op Eurosatory. Het land wil ze verkopen. Een groot videoscherm toont de verwoestende werking van de drone vol met explosieven. Een vlagofficier van de Koninklijke Marine staat erbij en kijkt ernaar. „Nog even niet voor ons."