BinnenlandEuropese verkiezingen

Nunspeter moet niets hebben van samenwerking SGP en CU in Europa

Twee op de drie SGP-stemmers vinden samenwerking tussen de SGP en de ChristenUnie in Europa een goed idee, blijkt uit een peiling van het Reformatorisch Dagblad. Maar christenen op straat in Nunspeet en Harderwijk denken daar anders over. „Dan moet de SGP veel te veel water bij de wijn doen.”

14 June 2024 20:51Gewijzigd op 15 June 2024 09:04
Terrasje aan de Dorpsstraat in Nunspeet. Christenen op straat vinden het wel prima dat de SGP en de CU niet samenwerken in het Europees Parlement. beeld RD
Terrasje aan de Dorpsstraat in Nunspeet. Christenen op straat vinden het wel prima dat de SGP en de CU niet samenwerken in het Europees Parlement. beeld RD

Het is druk, deze donderdagmiddag iets na twaalf uur in Nunspeet. Op terrasjes zitten mensen, de markt staat vol met kraampjes en de winkels worden druk bezocht. Het droge weer lokt mensen kennelijk hun huis uit.

Rianne van Essen (35), met lange, beige jurk, loopt door de winkelstraat. Haar man heeft SGP gestemd voor zichzelf en voor haar, vertelt ze, terwijl ze haar pas inhoudt. Stemmen vindt ze geen taak voor de vrouw. „Vroeger mocht dat ook niet.” Ze vindt het wel belangrijk dat het christelijke geluid blijft klinken in Brussel.

De markt in Nunspeet. beeld RD

De SGP en de CU zitten sinds 2019 in verschillende fracties binnen het Europees Parlement. De CU stapte destijds over naar de Europese Volkspartij (EVP), terwijl de SGP lid bleef van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR). Bij de verkiezingen van het afgelopen weekend hadden de partijen bovendien voor het eerst een aparte kieslijst. Mede daardoor haalde de CU te weinig stemmen voor een zetel.

Zouden de SGP en CU in de toekomst weer een gezamenlijke kieslijst moeten vormen, waarmee ze samen wellicht twee zetels kunnen krijgen? Nee, vindt Van Essen. „De CU heeft heel andere standpunten.”

Ook Jeanet (59), die met haar moeder staat te praten in de winkelstraat, vindt samenwerking tussen de partijen geen goed idee. „Ik vind de CU een slap gebeuren.”

Groot wonder

Wat kan SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen met zijn ene zetel bereiken? „Voor de Heere hoeven het er niet veel te zijn”, zegt Ada Schouten (55), met fiets en zwarte schoudertas. De verdeeldheid binnen de christelijke partijen vindt ze jammer. Of de SGP met de CU moet samenwerken, weet ze niet.

Adriaan Coomans. beeld RD

Mevrouw Aarten (38), die vanuit Doornspijk naar de markt in Nunspeet is gekomen, vindt het een lastige afweging. „Samen sta je sterker, maar dan zul je ook concessies moeten doen.” Ook Adriaan Coomans (53) uit Elspeet, die zojuist boodschappen heeft gedaan bij de Albert Heijn, ziet twee kanten. „Samenwerken zou mooi zijn, maar ik betwijfel of het haalbaar is. Over veel principiële punten denken de partijen anders.”

Arno (66) en Jeanet (62) Pors uit Ede hebben net hun (schoon)moeder in een verpleeghuis in Nunspeet bezocht. Nu halen ze een paar boodschappen in het dorp. Ze hebben SGP gestemd, voor zichzelf én voor zes vrienden, die vanwege een vakantie niet in de gelegenheid waren om te stemmen. Het echtpaar besefte dat het erop of eronder was voor de SGP. „Het is een groot wonder dat Ruissen mag blijven”, zegt Jeanet. „Hij is zo Bijbelvast en duidelijk.” Arno: „Het is ons gebed dat de Heere zijn werk tot een zegen wil stellen.”

Jeanet en Arno Pors. beeld RD

Samenwerking tussen de christelijke partijen ziet het echtpaar niet zitten. „Dan moet de SGP veel te veel water bij de wijn doen”, meent Jeanet. De twee vinden de CU te ruimdenkend, onder meer op het gebied van homoseksualiteit en het huwelijk. „De vrouw is voor de man geschapen”, stelt ze. „Als we niet luisteren naar Gods Woord, roepen we Zijn oordeel over ons af.”

Weidse armgebaren

In Harderwijk, zo’n vijftien kilometer verderop, is het ook druk in het centrum. Vooral de markt ziet zwart van de dagjesmensen. In een steegje loopt Gunnar (46). Zes jaar geleden is hij vanuit Zuid-Duitsland naar Nederland geëmigreerd, omdat hij een Nederlandse vrouw had leren kennen. Sindsdien woont hij in Harderwijk. Hij heeft vorige week op de SGP gestemd, vertelt hij met weidse armgebaren. Waarom niet de CU? „De reden is simpel. De CU heeft de moderne tijdgeest omarmd. Rond zaken als lhbti en gender is de partij niet Bijbelvast. Je overleeft het niet als je je wortels verlaat.” Hij is wars van samenwerking tussen CU en SGP. „Dan vermeng je je met de wereld. Tenzij de CU weer terugkeert naar haar beginselen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer