Twee derde SGP-stemmers positief over nieuwe samenwerking met ChristenUnie
Twee derde van de SGP-stemmers staat positief tegenover nieuwe samenwerking tussen SGP en ChristenUnie in Europa.
Dat blijkt uit een peiling van het Reformatorisch Dagblad onder bijna 2500 abonnees.
Ruim de helft van de SGP-kiezers (51 procent) zegt voorstander te zijn van het opnieuw verkennen van de mogelijkheid van een gezamenlijke lijst. Ruim 14 procent geeft aan dat het partijbestuur moet inzetten op het zo snel mogelijk weer vormen van een combilijst.
Negen op de tien van alle ondervraagden stemde tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement van donderdag 6 juni op de SGP, bijna 6 procent op de ChristenUnie. Ruim een kwart (28 procent) van de SGP-stemmers wil dat de SGP geen toenadering zoekt tot de CU en is voorstander van een aparte lijst. Onder de CU-stemmers ligt dat significant lager: van hen wil 19 procent gescheiden blijven optrekken.
Van de CU-stemmers vindt een derde dat het CU-partijbestuur moet inzetten op het snel vormen van een gezamenlijke lijst; bijna 40 procent pleit voor een nieuwe verkenning.
Lijstcombinatie
Decennialang vormden ChristenUnie-SGP bij Europese verkiezingen een lijstcombinatie. In 2019 kreeg die twee zetels. In 2022 zette de CU de samenwerking stop, waarna menig SGP’er vreesde dat de Europese zetel van de partij verloren zou gaan. Bij de verkiezingen van vorige week gebeurde het tegenovergestelde: de SGP haalde de kiesdeler ruim, de ChristenUnie sleepte geen zetel in de wacht.
„Het verdwijnen van de CU-zetel is ronduit jammer. Dat gevoelen leeft breed in de SGP en in dat licht kan ik de uitkomsten van deze enquête zeker plaatsen” - SGP-partijvoorzitter Dick van Meeuwen
Van de ondervraagde SGP-stemmers zegt 70 procent dat het zetelverlies van de ChristenUnie hen teleur stelt. Tegelijk zegt 92 procent van hen dat de breuk hun stemkeus niet heeft bemoeilijkt; 7 procent kwam daardoor wel lastiger tot een besluit.
In een reactie op de vraag naar hernieuwde samenwerking zegt een SGP-stemmer: „Inderdaad de mogelijkheid van een gezamenlijke lijst opnieuw verkennen, maar doe dit wanneer de CU daar klaar voor is. Het is goed als de CU nu tijd besteedt aan herbronning.” Een andere SGP-stemmer is kritischer richting de CU: „De CU heeft gebroken met de SGP; we zijn te veel uit elkaar gegroeid. CU kan zich beter aansluiten bij het CDA.” Een CU-stemmer: „Wie breekt, betaalt. Goed nadenken hoe de situatie over 5 jaar zal zijn en in gesprek met congres koers bepalen.”
Ronduit jammer
SGP-partijvoorzitter Dick van Meeuwen noemt de enquête-uitkomsten interessant. „Decennialang waren we in Europa op elkaar aangewezen en als de zetel van de ChristenUnie dan verloren gaat, is dat ronduit jammer. Dat gevoelen leeft breed in de SGP, zo heb ik de afgelopen maanden meerdere keren gemerkt, en in dat licht kan ik de uitkomsten van deze enquête zeker plaatsen.”
Van Meeuwen kan nog niet aangeven of de SGP de samenwerkingsvraag binnenkort al op de bestuurlijke agenda zet en zo ja, wanneer dan. „Voor nu is het vooral belangrijk om de uitslag goed te laten bezinken en daarover door te spreken in het hoofdbestuur. Dat gaan we doen.”
ChristenUnie-partijvoorzitter Ankie van Tatenhove laat via haar woordvoerster weten dat de RD-enquête haar geen aanleiding geeft meer te zeggen dan begin deze week, namelijk dat de ChristenUnie zich na de uitslag wil bezinnen „op toekomstige politieke samenwerkingen”.
De bestuurlijke contacten tussen beide partijen omschrijven beide voorzitters als goed. Van Meeuwen: „We hadden altijd de gewoonte om minstens twee keer per jaar gezamenlijk te overleggen. Dat zijn we ook na de breuk in 2022 blijven doen.”