„Liever praten met de Russen dan een atoombom op Rotterdam”
„Wanneer je te maken hebt met een tegenpartij die er consequent blijk van geeft dat je die niet kunt vertrouwen, waarom zou je er dan mee praten? Toch praat je, omdat je niet wilt dat de situatie escaleert; we willen geen atoombom op Rotterdam,” zegt dr. Arie Bloed. In de podcast Sprekend RD gaat hij in op het werk van de diplomaten. „Persoonlijke relaties in dit werk zijn zo belangrijk. Het probleem wordt er niet anders door, maar kun je op elkaar aan? Dat is de vraag. Want in de diplomatie wordt ook een hoop gelogen.”
Een diplomaat moet volgens Arie Bloed geen groot ego hebben. „Het werk van een diplomaat vindt doorgaans op de achtergrond plaats. Achter de schermen probeer je tot oplossingen te komen. Dat noemen we stille diplomatie.”
Praten en tot oplossingen komen is belangrijk. Bloed noemt Rusland als voorbeeld. „Enerzijds begrijp ik dat er niet gepraat wordt met de Russen. Die stapelen leugen op leugen. Er zijn handelingen verricht die in strijd zijn met alle fundamentele beginselen van het internationaal recht. Maar de Russen verhuizen niet naar de maan en wij ook niet. Er komt een moment dat we weer samen door één deur moeten. Er moet gepraat worden om niet verder te escaleren.”
In de podcast Sprekend RD biedt Arie Bloed, die zelf veel ervaring heeft in diplomatie onderhandelingen, een kijkje in de wereld van de diplomatie.