Economie

Uitstoot broeikasgassen daalt in hetzelfde tempo verder

De Nederlandse uitstoot van CO2 en andere gassen die bijdragen aan de opwarming van de aarde is in het eerste kwartaal van 2024 met 4 procent afgenomen. Vooral in de elektriciteitssector was de daling fors volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bij het opwekken van stroom gingen 17 procent minder broeikasgassen de lucht in dan een jaar eerder. In de landbouwsector steeg de uitstoot juist met 3 procent. Al met al was de daling even sterk als een jaar eerder in het eerste kwartaal.

ANP
12 June 2024 07:11
De haven in Rotterdam. beeld ANP, Robin Utrecht 
De haven in Rotterdam. beeld ANP, Robin Utrecht 

De daling in de elektriciteitssector komt volgens het CBS doordat steeds minder steenkool wordt verstookt om energie op te wekken. Een groeiend aandeel van de stroom komt van windmolens en zonnepanelen. Het aardgasverbruik bleef ongeveer gelijk.

In de landbouwsector ging de uitstoot volgens het statistiekbureau voornamelijk omhoog doordat daar weer meer aardgas werd verstookt. Dat hangt samen met een dalende gasprijs. Na de Russische inval in Oekraïne stegen de gasprijzen in Europa sterk, maar door de toevoer van lng en de volle gasopslagen is de prijs weer gedaald. Onder meer in de glastuinbouw profiteren ondernemers daarvan.

Huishoudens en bedrijven hebben in het eerste kwartaal juist minder gas verbruikt dan een jaar eerder. In de bebouwde omgeving ging de broeikasgasuitstoot met 5 procent omlaag ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Het wegverkeer stootte 4 procent minder uit. In de luchtvaart en de scheepvaart waren juist toenames.

De industrie boekte in het eerste kwartaal geen vooruitgang om de klimaatdoelen dichterbij te brengen: de uitstoot bleef daar gelijk. Industriebedrijven gebruikten weliswaar minder olie, maar daar staat een toename van het gasverbruik tegenover.

Voor een deel hangt de afname ook samen met het relatief warme weer. Doordat het een milde winter was, hadden mensen minder gas nodig om hun huizen en kantoren te verwarmen. „Gecorrigeerd voor het weerseffect kwam de daling van de CO2-uitstoot door de Nederlandse economie uit op 2,7 procent”, meldt het CBS.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer