OpinieCommentaar

Scepsis over doorbraak bestand Gaza overheerst

Het vredesplan van de Amerikaanse president Joe Biden kreeg maandag een belangrijke impuls doordat de VN-Veiligheidsraad zich achter het voorstel schaarde. Maar de scepsis over een echte doorbraak blijft.

Hoofdredactie
11 June 2024 15:39
Israëliërs demonstreren zaterdag in Tel Aviv voor de vrijlating van alle resterende gijzelaars. beeld EPA, Abir Sultan
Israëliërs demonstreren zaterdag in Tel Aviv voor de vrijlating van alle resterende gijzelaars. beeld EPA, Abir Sultan

Rusland onthield zich maandagavond van stemming, maar de overige veertien leden van de Veiligheidsraad spraken zich uit voor een Amerikaanse resolutie die oproept tot steun voor het vredesplan van Biden. Dat voorziet op termijn in een einde aan de oorlog in de Gazastrook. Een wapenstilstand moet de weg vrijmaken voor de vrijlating van gijzelaars en Palestijnse gevangenen. Daarna dient Israël zich geleidelijk terug te trekken uit Gaza. De laatste fase van het voorstel behelst de wederopbouw van de kuststrook.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu herhaalde maandagavond in een gesprek met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, dat Israël achter het voorstel voor een staakt-het-vuren staat. Ook Hamas liet dinsdag weten dat het akkoord gaat met de resolutie van de Veiligheidsraad. De terreurbeweging wil nog wel verder over de details onderhandelen.

Dat lijken allemaal hoopvolle tekenen. De realiteit kan echter nog wel eens een stuk weerbarstiger blijken. Te beginnen bij de uitspraak van Hamas. De Palestijnse beweging heeft inmiddels talloze onderhandelingsrondes achter de rug. En telkens als een deal in zicht was, haakten de leiders af door vast te houden aan hun harde eis dat Israël eerst een einde aan de oorlog moet maken.

In Israël zijn er eveneens de nodige obstakels die een definitieve overeenkomst in de weg staan. Dat heeft alles te maken met de interne politieke verhoudingen. Het Israëlische oorlogskabinet sprak zich weliswaar positief uit over de hoofdlijnen van het Amerikaanse voorstel, maar Netanyahu heeft ook te maken met zijn ultrarechtse coalitiepartners. Die wijzen elke deal met Hamas af, zolang de laatste verzetshaarden van de terreurbeweging niet zijn opgeruimd en de militaire en bestuurlijke capaciteit is vernietigd. Als Israël desondanks akkoord gaat, dreigen zij de regering te laten vallen.

„Dit zou wel eens de laatste grote kans kunnen zijn om het einde van deze oorlog in te luiden”

Nu oppositieleider Benny Gantz dit weekeinde uit het oorlogskabinet is gestapt, is een belangrijke gematigde stem uit dit orgaan verdwenen. Netanyahu staat ook nog eens onder druk om de twee radicale ministers Bezalel Smotrich en Itamar Ben-Gvir tot dit gezelschap te laten toetreden.

Aan beide zijden zijn de vooruitzichten op het sluiten van een deal dus niet zo gunstig. Terwijl dit wel eens de laatste grote kans kan zijn om het einde van deze oorlog in te luiden. De Amerikaanse verkiezingscampagne zal binnenkort in een hogere versnelling gaan draaien. Dat zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de intensiteit van Washingtons bemoeienis met het conflict.

Intussen is de oorlog de negende maand ingegaan. Met alle dagelijkse, dodelijke gevolgen van dien. Om nog maar niet te spreken over de gijzelaars, die niet alleen aan de wrede handen van Hamas zijn overgeleverd, maar ook aan de grillen van de politiek.

__

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer