Ministeries zetten maatregelen tegen femicide op een rij
Actie tegen femicide is dringend nodig, vindt het kabinet. In een plan van aanpak hebben drie bewindslieden van Volksgezondheid, Rechtsbescherming en Onderwijs de maatregelen op een rij gezet die de overheid neemt om tegen te gaan dat vrouwen worden vermoord omdat ze vrouw zijn.
„Het kabinet wil alles op alles zetten om femicide te stoppen”, staat in het plan van aanpak. Maar het plan is vooral een opsomming van bestaand beleid. Bestaande maatregelen zijn onderverdeeld in vier ‘pijlers’ zoals „primaire preventie”, waaronder weer tien ‘prioriteiten’ vallen, zoals „de deskundigheid van professionals vergroten”. Een woordvoerder van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kan geen concrete nieuwe acties noemen die het kabinet onderneemt.
Wel staan een paar onderzoeken in het plan naar de mogelijkheid om extra stappen te nemen. Het kabinet wil bijvoorbeeld kijken of het nuttig is om onderwijs- en zorgpersoneel te verplichten advies te vragen als ze onderdrukking van of geweld tegen vrouwen vermoeden. Verder overweegt het kabinet om vaker een diepgravend onderzoek te doen naar de afhandeling van femicidezaken.
Tussen 2018 en 2022 kwamen 217 vrouwen en meisjes door geweld om het leven. In 80 procent van de gevallen was de dader iemand uit huiselijke kring. Bij mannen is dat slechts 15 procent. „Het aantal jaarlijkse slachtoffers van femicide is gedurende deze periode niet afgenomen”, schrijft het kabinet.
Het kabinetsplan kwam er na een verzoek van GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer, dat in oktober steun kreeg van nagenoeg de hele Tweede Kamer. Mutluer spreekt tegenover het ANP van een „hele belangrijke eerste erkenning van een diepgeworteld probleem” en „een goede eerste poging”.
Mutluer had graag verdere stappen tegen femicide in het plan teruggezien, zoals een aparte strafbaarstelling van psychisch geweld. Ze is van plan daar zelf een wetsvoorstel over in te dienen. „Goed dat het kabinet met dit plan van aanpak komt, maar we zijn er nog lang niet.”
Namens Veilig Thuis en branchevereniging Valente noemt Hanneke Bakker het plan „een heel mooie mijlpaal in de aanpak van huiselijk geweld”, vooral omdat het vele gebieden beslaat. Centrale coördinatie is daarbij wel van groot belang, zegt Bakker.
„Het plan zet het begrip femicide stevig neer, zoals het begrepen moet worden”, aldus Bakker. „Het beestje wordt eindelijk bij de naam genoemd. Daar zijn we heel blij mee.”