OpinieOpinie

Bijbelse politiek niet gelijk aan rechts-conservatief denken

Instemmend las ik het artikel ”Christelijk getuigenis broodnodig in Europarlement” van SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen (RD 24-5). Totdat hij schreef dat hij hoopt op een rechtse meerderheid in Europa. Dat geluid klinkt breed in de SGP, maar heeft tegengas nodig.

Jacob Meijer
6 June 2024 15:42
„Rechts-conservatieve partijen die zich aansluiten bij het joods-christelijke denken zijn niet automatisch je vrienden.” Foto: stempas voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. beeld ANP, Koen van Weel
„Rechts-conservatieve partijen die zich aansluiten bij het joods-christelijke denken zijn niet automatisch je vrienden.” Foto: stempas voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. beeld ANP, Koen van Weel

Uit het artikel spreekt een vijandige houding jegens het links-liberale denken, evenals het verwachten van verlossing van een mogelijke rechts-conservatieve meerderheid in het Europees Parlement na 6 juni. Iets soortgelijks zei Chris Stoffer, fractievoorzitter van de SGP in de Tweede Kamer, na de presentatie van het akkoord op hoofdlijnen. Het akkoord werd positief ontvangen, met de oproep om toch ook wel waakzaam te blijven.

De SGP stelt Bijbelse politiek maar al te vaak gelijk aan rechts-conservatief denken. De verkiezingsleus van de SGP voor de Europese verkiezingen spreekt wat dat betreft voor zich: ”Stem christelijk, rem Europa”. Volgens de SGP hangen christelijk zijn en minder Europa willen onlosmakelijk met elkaar samen. Die twee staan echter losser van elkaar dan de slogan doet vermoeden. De invloed van Europa willen inperken is typisch rechts. Hiertegenover staat het links-liberale denken, dat volgens de SGP on-Bijbels is. Misschien niet letterlijk zo gezegd, maar op z’n minst verondersteld. Dat vind ik om twee redenen problematisch.

Wij-zij-denken

Allereerst: Ruissen schrijft dat hij hoopvol gestemd is over de Europese Unie vanwege de behoorlijke kans op een rechts-conservatieve meerderheid na 6 juni. Het spreekwoord ”De vijand van mijn vijand is mijn vriend” lijkt hier van toepassing. Jezus zegt echter: „Wie niet voor mij is, is tegen mij.” Of zoals David het verwoordt: „Vertrouwt niet op prinsen” (Psalm 146:3a). Vertaald naar deze tijd: stel je hoop niet op rechts-conservatief denken. Rechts-conservatieve partijen die zich aansluiten bij het joods-christelijke denken zijn niet automatisch je vrienden. De Bijbel vertelt heel duidelijk hoe God over mensen denkt die alleen overtuigingen hebben uit traditie.

Het tweede argument betreft het meegaan in het wij-zij-denken, dat breed leeft in de samenleving. Als je links-liberale partijen als on-Bijbels en vijandelijk afschrijft, zet je de mensen achter deze partijen ook weg als vijanden. Het links-liberale denken heeft aspecten die haaks staan op de Bijbel, met name op medisch-ethisch vlak. Tegelijkertijd blijven links-liberale politici mensen die de genade van God nodig hebben. Dit raakt uit beeld als je in termen van politieke vijanden en vrienden denkt.

Christenen staan niet goed bekend bij links-liberalen. Laten we soms telkens weer zien waarom zij in de ogen van God zondig zijn? Of tonen we hun ook de liefde van God? Daar komt bij dat in het links-liberale denken ook heel Bijbelse notities te herkennen zijn. Denk aan het oog hebben voor de zwakken in de samenleving, het gericht zijn op het collectief in plaats van het individu en de aandacht voor de schepping en de negatieve gevolgen van het kapitalisme. Een christen kan als het om die aspecten gaat beter samenwerken met links-liberalen dan met rechts-conservatieven.

God regeert

Het stemt mij verdrietig als een christenpoliticus hoop heeft omdat zich een rechts-conservatieve meerderheid aftekent. Christenen hebben zeker hoop, meer dan welke links-liberaal of rechts-conservatief ook. Want God regeert. Hij belooft ons een hoopvolle toekomst. Hetzij bij een links-liberale, hetzij bij een rechts-conservatieve meerderheid. Eens is God alles en in allen. De Godsregering biedt ons werkelijk hoop.

De auteur is docent natuurkunde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer