Diverse planten op dijken net zo veilig en beter voor milieu
Op de meeste rivierdijken groeit gras, terwijl een mix van gras- en kruidensoorten net zo veilig is én beter voor de biodiversiteit. Dat maakt de Radboud Universiteit in Nijmegen op uit de resultaten van het innovatieproject Future Dikes. De onderzoekers stelden een informatiestuk samen om te komen tot soortenrijkere ‘dijkbekleding’. Daarin kunnen verantwoordelijken van alles vinden over bodemsamenstelling, beheer en juiste zaaimengsels.
Het stuk kan goed van pas komen, want in de komende dertig jaar moet er 1500 kilometer aan Nederlandse dijken versterkt worden om voor elkaar te krijgen dat ze voldoen aan nieuwe veiligheidsnormen. Een uitgelezen kans dus om meer ‘bloemrijke’ dijken te verwezenlijken, zo is de gedachte. Er kan mooi ruimte worden gemaakt voor bijzondere planten- en insectensoorten. De dijken slingeren ook door het Nederlandse landschap en kunnen volgens de Radboud verschillende ecosystemen met elkaar verbinden.
Op 3 tot 5 procent van de dijken ligt al een soortenrijke bekleding. De onderzoekers vergeleken vegetatie, bodem en erosiegevoeligheid van deze dijken met die van de traditionele grasdijken. „De soortenrijke dijkbekleding is tenminste net zo veilig als grasgedomineerde dijkbekleding. Aangezien de soortenrijke dijkbekleding veel meer plantsoorten omvat en meer verschillende insecten aantrekt, draagt deze dijkbekleding bovendien bij aan het behoud van de biodiversiteit in het rivierenlandschap”, zegt ecoloog Hans de Kroon.
De resultaten van Future Dikes worden op 4 juni gepresenteerd.