Binnenland

Groningen zet plannen voor landelijk gebied niet op pauze

De provincie Groningen houdt vast aan de doelen voor het landelijk gebied, ondanks alle onzekerheid over de bekostiging nu de formerende partijen hebben aangekondigd het ‘stikstoffonds’ van ruim 20 miljard euro in te trekken. „We gaan de gebiedsprocessen afronden zoals afgesproken, maar er moet natuurlijk wel geld bij”, zegt verantwoordelijk gedeputeerde Henk Emmens (BBB) tegen het ANP.

ANP
23 May 2024 19:53

Emmens zei deze week dat de pauzeknop mogelijk wordt ingedrukt, waarop acht partijen in Provinciale Staten onder aanvoering van GroenLinks een debat op 5 juni aanvroegen. Zijn uitspraak „bevreemdt” onder meer de coalitiepartijen PvdA en ChristenUnie. Zij vrezen vertraging bij het halen van de doelen op het gebied van natuur, water, klimaat en stikstof en de zekerheid van boeren.

„We houden ons aan het huidige beleid, maar geven wat extra tijd aan de landbouw om met een verdiepingsslag te komen”, stelt Emmens hen alvast gerust. „Maar je kunt niet uitvoeren als je niet wat weet wat voor geld er komt”, is zijn winstwaarschuwing.

De BBB-gedeputeerde is „eigenlijk heel blij om een debat te voeren over de toekomst van het landelijk gebied” en het eventueel aanpassen van de opdracht van de Staten. Zoals afgesproken worden de gebiedsplannen in september naar het provincieparlement gestuurd.

Groningen vroeg vorig jaar 3,1 miljard euro van het Rijk voor natuurherstel, een robuuster water- en bodemsysteem en duurzamere landbouw. In afwachting van goedkeuring van het nu afgeschoten transitiefonds werd provincies in totaal alvast 1,28 miljard euro voor snel uit te voeren projecten in het vooruitzicht gesteld door het ministerie van LNV. In het geval van Groningen werd 58 miljoen euro van de gevraagde 148 miljoen toegezegd.

„Deze koploperprojecten gaan door, heeft LNV ons medegedeeld”, zegt Emmens. „We kunnen iets doen, maar niet alles. Het gaat vooral om stalmaatregelen om de emissie van stikstof te verlagen, natuurherstel in Natura 2000-gebied Lieftinghsbroek en wat andere kleine dingen”, aldus de gedeputeerde, die de afgelopen tijd veel gesprekken heeft gevoerd met klagende boeren. „We blijven natuurlijk kijken wat nodig is om hun verdienmodel te behouden. Een ding is duidelijk: dat nog veel onduidelijk is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer