Wereldraad tegen detentie asielzoekers
De Wereldraad van Kerken heeft de christelijke kerken opgeroepen niet te aanvaarden dat migranten zonder papieren en asielzoekers worden opgesloten, „behalve in uitzonderlijke omstandigheden, voor een korte tijd en met juridische bijstand.”
De omstandigheden waarin ze worden opgesloten „mogen nooit slechter zijn dan die van criminelen.”
De Wereldraad schrijft dat in een memorandum van het Centraal Comité, dat de afgelopen dagen voor overleg samenkwam. In de verklaring wordt erop gewezen dat er nog steeds een enorme kloof bestaat tussen de bijbelse oproep tot gastvrijheid voor vreemden en de huidige praktijken en het beleid van regeringen die hun grenzen sluiten.
Het Centraal Comité roept de lidkerken ook op om 24 april uit te roepen tot herdenkingsdag van de genocide op de Armeniërs en naar aanleiding daarvan ook activiteiten te organiseren. Het is dit jaar precies negentig jaar geleden dat deze tragische gebeurtenis plaatsvond. Naar schatting 1,5 miljoen Armeniërs werden toen om het leven gebracht en ruim 1 miljoen anderen moesten uitwijken naar het buitenland.
„Vanuit christelijk standpunt vereist het pad naar rechtvaardigheid en verzoening dat de genocide erkend wordt als noodzakelijke voorwaarde voor heling en mogelijke verzoening.”
Het Centraal Comité stemde er woensdag ook officieel mee in belangrijke beslissingen voortaan alleen nog bij algemene instemming te nemen. Daarmee komt men vooral tegemoet aan de Oosters-Orthodoxe Kerken, die op de algemene assemblee in 1998 in Harare dreigden uit de Wereldraad van Kerken te stappen. Zij vonden het beleid te liberaal en waren van oordeel dat protestantse kerken door hun numeriek overwicht een te dominante rol vervulden.